Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
26. 9. 2017,
21.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

22

Natisni članek

tožilstvo Blanka Žgajnar Zoran Janković

Torek, 26. 9. 2017, 21.45

6 let, 7 mesecev

Neuradno: prisluhi Jankoviću v zadevi farmacevtka v uničenje

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

22

Zoran Janković | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Višje sodišče naj bi pritrdilo odločitvi prvostopenjskega sodišča v zadevi farmacevtka o izločitvi prisluhov Zoranu Jankoviću, poroča Delo. Sodišče jih bo zdaj uničilo, pred tem pa bo imel Janković možnost, da posluša domnevno sporne pogovore, ki so jih zajeli organi pregona.

Drugostopenjsko sodišče naj bi torej pritrdilo odločitvi preiskovalne sodnice Mojce Kocjančič, ki je odredila uničenje dokazov zoper Zorana Jankovića v zadevi farmacevtka, ker je tožilka Blanka Žgajnar zamudila dvoletni rok za vložitev zahteve za sodno preiskavo. Rok se je po presoji sodišča iztekel 18. oktobra lani, tožilka pa je šele 10. aprila letos vložila zahtevo za preiskavo.

V zameno za zaposlitev zahteval spolne usluge?

Prisluhi so bili glavni dokaz v zadevi farmacevtka, kjer specializirano tožilstvo Jankoviću očita, da naj bi redno zaposlitev farmacevtke pogojeval s spolnimi uslugami.

Na stran tožilstva, ki se je ostro odzvalo na (zdaj pravnomočno) odločitev prvostopenjskega sodišča, češ, da to spreminja sodno prakso, se je odločno postavil tudi pravosodni minister Goran Klemenčič. Janković je to komentiral s pisno izjavo, da poskuša minister vplivati na odločitve sodišča.


Preberite še:

Janković ovadil tožilko Žgajnarjevo


Janković bo lahko poslušal prisluhe

Sodišče bo zdaj dokaze uničilo pod nadzorstvom preiskovalne sodnice. Po zakonu pa sodišče še prej obvesti osumljenca, da namerava dokaze uničiti. Osumljenec se ima pravico seznaniti s pridobljenim gradivom (v primerih večjega obsega tega gradiva zakon določa, da se seznani s policijskim poročilom, ki obsega povzetek zbranih dokazov).

Kot nam je že pred časom pojasnil eden od odvetnikov, osumljenec dobi dopis sodišča, da so organi pregona v določenem obdobju izvajali prikrite ukrepe, da se kazenski postopek ni začel in da bodo zato tako pridobljeni dokazi uničeni, pred tem pa ima določeno časovno obdobje možnost vpogleda. Nekateri osumljenci se za to odločijo, drugi ne. 

Zakon določa še, da lahko v primeru nevarnosti, da bo zaradi seznanitve z gradivom nastala nevarnost za življenje in zdravje ljudi, ali iz drugih tehtnih razlogov preiskovalni sodnik na predlog tožilca ali pa po uradni dolžnosti odloči, da osumljenca ne seznani z vsebino.

Ne spreglejte