Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
31. 8. 2017,
11.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

4

Natisni članek

Specializirano tožilstvo Blanka Žgajnar Zoran Janković

Četrtek, 31. 8. 2017, 11.36

6 let, 7 mesecev

Janković ovadil tožilko Žgajnarjevo

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

4

Zoran Janković, Mestna občina Ljubljana, vroče | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Odvetniki ljubljanskega župana Zorana Jankovića so na tožilstvo vložili ovadbo zoper tožilko Blanko Žgajnar in pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na tožilstvu Aleksandra Lenarda, je za STA potrdil odvetnik Rok Čeferin. Zaradi posredovanja ovadb zoper Jankovića mediju jima očitajo kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov.

Žgajnarjeva je po Jankovićevem mnenju v primeru, v katerem ljubljanskemu županu očitajo ureditev redne zaposlitve farmacevti v zameno za spolne odnose, zlorabila osebne podatke.

Vsebino več kazenskih ovadb je spletni portal Podcrto.si pridobil z zahtevo po dostopu informacij javnega značaja.

Tožilstvo je zahtevo portala po posredovanju ovadb sprva zavrnilo, a je v drugem koraku postopka tožilka specializiranega državnega tožilstva Blanka Žgajnar, ki primere usmerja, podala mnenje, da zahtevane dokumente mediju lahko posredujejo, saj to naj ne bi vplivalo na postopek.

Najbolj odmevna izjava o zahtevi za spolni odnos

Ljubljanski župan je ovadil tožilko Blanko Žgajnar. | Foto: STA , Ljubljanski župan je ovadil tožilko Blanko Žgajnar. Foto: STA , Najbolj je odmevala ovadba, v kateri mu očitajo, da je v zameno za spolne odnose farmacevtki uredil zaposlitev za nedoločen čas v Lekarni Ljubljana. O tem smo pisali v članku Razkrita vsebina ovadbe zoper Jankovića: kaj naj bi v zameno za zaposlitev zahteval od farmacevtke?.

Ovadba po poročanju portala Podcrto.si navaja, da naj bi Zoran Janković od neimenovane farmacevtke julija 2014 zahteval in tudi dvakrat sprejel spolni odnos. V zameno je pri direktorju občinskega zavoda Lekarna Ljubljana Marjanu Sedeju posredoval za ureditev zaposlitve za nedoločen čas.

Tožilka se je, kot so takrat pojasnili na tožilstvu, za objavo odločila, ker razkritje ne škoduje interesom postopka. Po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja mora državni organ namreč presojati, ali bi razkritje podatkov iz kazenske ovadbe škodilo interesom kazenskega postopka. Žgajnarjeva je presodila, da ne bi.

Ob Žgajnarjevi je Janković ovadil še uradno osebo za posredovanje informacij javnega značaja Aleksandra Lenarda, poroča Večer.

Na vrhovnem državnem tožilstvu niso uradno seznanjeni z ovadbo. Poudarili pa so, da odločitev v eni zadevi nikakor ne pomeni uvajanja nove, ustaljene prakse posredovanja kazenskih ovadb, so na vprašanje v zvezi s primerom posredovanja vsebine ovadb zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića portalu Pod črto zatrdili na vrhovnem državnem tožilstvu.

V sporočilu za javnost so v zvezi s posredovanjem ovadb portalu spomnili, da je v tem primeru odrejen nadzor državnotožilske uprave. "Rezultati nadzora še niso znani, ker pregled še poteka. Zaradi zagotavljanja čim bolj enotne prakse na področju odločanja o zahtevah za dostop do informacij javnega značaja pa so v pripravi tudi smernice za pomoč pri vodenju postopkov v zvezi z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja," so še spomnili.

Že kmalu po objavi ovadb zoper Jankovića so na vrhovnem državnem tožilstvu napovedali tudi, da bodo "zaradi zagotavljanja restriktivne prakse na področju zahtev za dostop do dokumentov iz tožilskih spisov" sprejeli potrebne dodatne ukrepe, med drugim oblikovali smernice za pomoč pri vodenju teh postopkov. Časnik Delo pa je pred dnevi poročal, da so na vrhovnem državnem tožilstvu za posredovanje informacij javnega značaja poleg Lenarda in njegovih namestnic pooblastili še svetnico v pravosodju Gajo Štovičej in vrhovnega državnega tožilca svetnika Aleša Butalo. Prav slednja naj bi v prihodnje imela "glavno vlogo pri vodenju in odločanju o zahtevah po informacijah javnega značaja".

Ne spreglejte