Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 9. 2020,
10.31

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

38

Natisni članek

ukrepi Jelko Kacin COVID-19 Koronavirus

Nedelja, 27. 9. 2020, 10.31

3 leta, 6 mesecev

Dosegli smo neželena mejnika, obetajo se novi ukrepi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

38

Covid-19, Koronavirus | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V soboto smo v Sloveniji vsem potrjenim primerom okužb z novim koronavirusom dodali še 159 novih, opravljenih pa je bilo zgolj 1.917 testov. Gre za največje število pozitivnih primerov ob koncu tedna od začetka opravljanja testov in pa za enega najvišjih deležev pozitivnih rezultatov glede na vse opravljene teste, bil je kar 8,3-odstoten. Zaradi posledic bolezni covid-19 je v soboto umrla ena oseba.

V Sloveniji je bilo skupaj z vsemi sobotnimi tako do zdaj potrjenih 5.350 okužb z novim koronavirusom, aktivnih primerov pa je zdaj 1.648, je razvidno iz podatkov na spletni strani covid-19 sledilnik.

V slovenskih bolnišnicah se zaradi neugodnejših potekov bolezni covid-19 trenutno zdravi 80 ljudi, 18 jih potrebuje intenzivno nego. Iz bolnišnic so v domačo oskrbo v soboto medtem odpustili 15 oseb.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Preprost krvni test razkriva pomembne odgovore za covid-19

Največ novih primerov okužb z novim koronavirusom so v zadnjih dneh sicer odkrili v prestolnici, manjši žarišči pa sta postala tudi kraja Črna na Koroškem in Grosuplje, kjer so v petek potrdili osem okužb, kar je bilo ob Ljubljani (34) največ med vsemi občinami v Sloveniji.

Okužbe občine
Novice Preverite, koliko aktivnih okužb s koronavirusom je v vaši občini

Vlada Republike Slovenije je v soboto sicer izdala nov odlok, ki spreminja pravila odrejanja karantene na podlagi priporočila Evropske komisije. Ob vstopu v Slovenijo iz določenih držav lahko negativen test na novi koronavirus od zdaj nadomesti desetdnevno karanteno.

Velika Britanija koronavirus
Novice Širjenje covid-19 se ne upočasnjuje, ponekod novi strogi ukrepi

Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina bo vlada v prihodnjih dneh sprejela dodatne ukrepe, morda že danes na dopisni seji. "Podatki o številu novopotrjenih okužb z novim koronavirusom za soboto niso obetavni. Pozitivnih je bilo namreč 8,29 odstotka vseh v soboto opravljenih testov, v bolnišnicah pa se zdravi 80 bolnikov s covid-19," je dejal za STA.

Še dve sosedi bi lahko zapustili zeleni seznam

Omenil je možnost, da bo vlada že danes na dopisni seji dopolnila seznam ali pa bo v prihodnjih dneh potrdila nov seznam držav glede na epidemiološko situacijo. Države s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami, ki niso uvrščene na zeleni (varne države) ali rdeči seznam (države s slabimi epidemiološkimi razmerami), bodo torej uvrščene na oranžni seznam, so pojasnili v soboto.

Trenutno po Kacinovih besedah kaže, da bi z zelenega na oranžni seznam lahko zdrsnili Avstrija in Madžarska.

Karantena. Osamljenost. Koronavirus. Izolacija.
Novice Ukinite karantene, poenotite protokole za testiranje in prestop državnih meja!

Ali lahko tudi že odrejene karantene prekine negativen test?

Včeraj sprejete spremembe odloka dopuščajo možnost, da se karantena prekine z negativnim testom, ravno tako pa negativen test, ki ni starejši od 48 ur, lahko nadomesti karantensko obveznost ob vstopu v Slovenijo. Ni pa jasno, ali se te spremembe nanašajo tudi na odločbe, ki so bile izdane pred ponedeljkom, 28. septembra, ko bodo spremembe začele veljati.

Več bo znano predvidoma v ponedeljek, ko načrtujejo tiskovno konferenco.

mejni prehod
Novice Ob vstopu v Slovenijo negativen test lahko nadomesti karanteno

Kacin: Maske v učilnicah niso potrebne, a ker ni zagotovljena razdalja poldrugega metra, so potrebne

Na vprašanje, kakšna bodo pravila glede nošenja zaščitnih mask v šolah v prihodnjem tednu, glede na zadnje tedensko priporočilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), pa je Kacin pojasnil, da še vedno velja, da nošenje mask v učilnicah ni potrebno, če je zagotovljena medsebojna razdalja 1,5 metra. Ker pa razdalje večinoma ne morejo zagotoviti, je treba maske nositi, je dodal.

Ne spreglejte