Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2013,
6.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dež veter

Ponedeljek, 18. 3. 2013, 6.51

8 let

Nekatere reke že presegle opozorilne pretoke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Gorenjskem še močno sneži. Sneg se oprijema cestišča, zasnežena je tako avtocesta kot tudi regionalne ceste, je zapisano na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Ponoči bo sicer oblačno s padavinami, ki bodo začele slabeti. Meja sneženja se bo spet spuščala do nadmorske višine okoli 700 metrov. Jugo bo oslabel, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Do jutri zjutraj bodo padavine ponehale. Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pojavljale se bodo kratkotrajne krajevne padavine, deloma plohe. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 4, ob morju 6, najvišje dnevne od 6 do 12 stopinj Celzija. Ponoči bo oblačno, padavine bodo do jutra večinoma ponehale. Jugo ob Jadranu bo Jutri se bo postopno zjasnilo, nastale bodo krajevne plohe. Nad zahodno in srednjo Evropo ter nad severnim Sredozemljem in severozahodnim Balkanom je obsežno ciklonsko območje. Vremenska fronta se pomika nad naše kraje. Od juga doteka k nam razmeroma topel in vlažen zrak. V sredo se bo spet pooblačilo. Dopoldne bo začelo rahlo deževati v zahodnih krajih, popoldne pa tudi v osrednji Sloveniji. V noči na četrtek bodo padavine zajele vso državo in v četrtek čez dan ponehale. Popoldne se bo pričelo jasniti. Do jutri zjutraj bo predvsem na območju Snežnika, v Posočju in na severnem Primorskem padlo do okoli 100 litrov padavin na kvadratni mete Nekatere reke že presegle opozorilne pretoke Reke Vipava, Branica, Rižana in Reka ter manjši vodotoki na širšem območju Postojne so presegle opozorilne pretoke in poplavile na izpostavljenih območjih ob strugah. Omenjene reke se postopoma umirjajo in bodo največje pretoke dosegle zvečer in v noči na torek. Reka Vipava bo na vodomerni postaji v Mirnu predvidoma v zgodnjih jutranjih urah dosegla največji pretok okoli 220 kubičnih metrov na sekundo, je zapisano na spletni strani Arso Tekom noči bo narasla tudi reka Ljubljanica in poplavila na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav. Reka Krka bo jutri naraščala in v spodnjem toku predvidoma v noči na sredo dosegla opozorilni pretok. Ojezerjena območja kraških polj na Notranjskem se bodo v prihodnjih dneh ohranjala. Ponoči bodo močneje narasle tudi reke na Domžalskem polju in reka Kolpa. Pri tem lahko dosežejo opozorilne pretoke in se v manjši meri razlijejo ob strugah.

Zaradi povišanega plimovanja lahko gladina morja na mareografski postaji Koper med 23. in 1. uro preseže višino 295 cm. Pri tem lahko morje za kratek čas poplavi najnižje dele obale.

Na Gorenjskem se je zgodilo že 20 prometnih nesreč Potem ko je preko dne na Gorenjskem večinoma zapadlo med 15 in 20 centimetrov snega, je pozno popoldne sneženje večinoma prešlo v dež, nazadnje tudi na zgornjem Gorenjskem. Močno sneženje je povzročilo precej težav, saj se je sneg oprijemal vozišča, zato so bile avtocesta kot regionalne ceste delno zasnežene ter prevozne le z zimsko opremo. Promet so dodatno ovirale prometne nesreče in zdrsi vozil, med drugim tudi na avtocesti in na cesti Lesce-Bled. Preko dneva se je po podatkih Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Kranj zgodilo 20 prometnih nesreč, od tega se jih je 17 končalo z materialno škodo, v preostalih treh pa so bili štirje udeleženci lahko telesno poškodovani. Poleg tega so ponekod promet ovirala drevesa, ki so pod težo mokrega snega, padla na cesto. Tako je bilo na Podvinskem klancu v Mošnjah v občini Radovljica in na Savski cesti v Kranj. Gasilci pa so padla drevesa že odstranili.

Zimska služba Cestnega podjetja Kranj, ki skrbi za gorenjske državne ceste, je s posipanjem začela že zjutraj, zgodaj popoldne pa še s pluženjem. Plužne enote bodo delale tudi ponoči, če se bo sneženje nadaljevalo.

V primeru snega na cestišču še vedno obvezna zimska oprema Na Prometno-informacijskem centru medtem opozarjajo, da je v primeru snega na cestišču še vedno obvezna zimska oprema. Sporočajo, da sta zaradi močnega sneženja zaprti cesti Železniki - Petrovo Brdo in Sorica - Podrošt.

Na glavni cesti Maribor - Dravograd je med odcepom za Lovrenc in Selnico zaradi prometne nesreče pri Lovrenškem mostu cesta zaprta, prav tako zaradi prometne nesreče je zaprta cesta Obrov - Podgrad pri Hrušici obvoz skozi Ruše, na cesti Lesce - Bled je zaradi pa je zaradi zdrsa tovornega vozila oviran promet,.

Voda na cestišču: - na primorski avtocesti je oviran promet pri priključku Vrhnika, - na zahodni ljubljanski obvoznici je od Kosez proti Bežigradu promet močno oviran pri izvozu na Celovško cesto, - na širšem Idrijskem območju je več poplavljenih cestišč in je promet oviran.

Ne spreglejte