Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 5. 2015,
12.03

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

fiskalno pravilo Dušan Mramor Simona Kustec Lipicer Janez Janša Janez Janša Alenka Bratušek Dejan Židan Ljudmila Novak

Torek, 26. 5. 2015, 12.03

4 leta, 11 mesecev

Neformalna koalicija brez SDS in ZL fiskalnega pravila še nima pod streho

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na sestanku petih vladnih in opozicijskih strank, ki imajo skupaj dvotretjinsko večino v parlamentu, še niso uskladili izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu. Kocka bo padla prihodnji teden.

Koalicija SMC, DeSUS in SD potrebuje za sprejetje zakona, ki bo natančno določil uresničevanje ustavnega določila o uravnoteženju proračuna, "pomoč" opozicije, ker v parlamentu nima dvotretjinske večine, ampak le 52 poslancev. Na usklajevanju s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem so bili zato tudi predstavniki opozicijskih NSi in ZaAB, ki s skupaj devetimi poslanci zagotavljata potrebno večino (najmanj 60 glasov).

Dolgo, intenzivno, konstruktivno Vodja poslanske skupine največje vladne stranke SMC Simona Kustec Lipicer je razpravo opisala kot "dolgo, intenzivno, a zelo konstruktivno". Nekatera vprašanja so še odprta, a Kustec Lipicerjeva pravi, da so se uskladili o formuli za uravnoteženje proračuna, izjemah ob izrednih okoliščinah in fiskalnem svetu, ki bo bdel nad uresničevanjem fiskalnega pravila.

O podrobnostih še ni želela govoriti. Pričakuje, da bi lahko o predlogu zakona na pristojnem parlamentarnem odboru razpravljali že prihodnji teden, junija pa opravili drugo obravnavo v državnem zboru. V prvi obravnavi je sicer predlog dobil visoko podporo vseh strank z izjemo Združene levice, čeprav sta imeli SDS in NSi veliko pripomb, ki naj bi jih upoštevali v drugem branju.

Zakaj ne bi vključili še Janeza Janše? Ko bodo predstavniki omenjenih petih strank dokončno uskladili besedilo, je Kustec Lipicerjeva napovedala še srečanje z največjo opozicijsko stranko SDS. Želeli bi jo namreč vključiti v dogovor, čeprav so se po sprejetju predloga v prvi obravnavi s stranko Janeza Janše "vsebinsko razšli".

Koalicija + Janša ali koalicija + Ljudmila + Alenka? Če bi SDS besedilo podprla, koalicija ne bi več potrebovala glasov NSi in ZaAB, po drugi strani pa lahko koalicija zakon spravi skozi parlamentarni postopek tudi brez SDS in Združene levice, ki besedilu nasprotuje že od začetka.

Zakaj fiskalno igro igrajo že več let? A za takšen manever, kot že rečeno, koalicija potrebuje tako glasove stranke Ljudmile Novak kot tudi stranke nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek. Omenjena kombinatorika in potrebna dvotretjinska večina v parlamentu bistveno določata potek pogajanj, ki se vlečejo že več let. V času vlade Bratuškove je bilo fiskalno pravilo sicer vpisano v ustavo, a brez izvedbenega zakona je to določilo le mrtva črka na papirju.

Kdo ubija naše ljudi? Čeprav je Kustec Lipicerjeva govorila o usklajenosti formule za uravnoteženje proračuna, je izjava Bratuškove pokazala, da popolne uskladitve o tem še ni. Predsednica ZaAB je dejala, da jih skrbi predvsem izvajanje zakona v praksi, imajo pa tudi pomislek o omenjeni formuli. "Še bolj omejevalne formule, kot je bila v prvotnem predlogu, ne sprejemamo. Ne dovolimo, da bi s tem dušili gospodarstvo in ubijali naše ljudi."

Dejan Židan je zadovoljen Predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan je z usklajevanjem zadovoljen in predlog podpira, zdaj mora o tem prepričati še poslance Socialnih demokratov.

Formulo za uravnoteženje proračuna je Židan razložil takole: "Fiskalno pravilo govori o tem, da srednjeročno in dolgoročno porabiš toliko, kot ustvariš, imeli pa bomo prehodno obdobje za prilaganje tej formuli. Pomembno je, da če nastanejo izjemne okoliščine, kar se včasih zgodi, obstaja tudi možnost, da to država prek parlamenta prizna in da ne ukrepa tako, da imajo ljudje težje življenje, torej da niso ogroženi socialni transferji in pokojnine."

V SDS so trikrat rekli ne V SDS pravijo, da so se s finančnim ministrom sestali pred desetimi dnevi, a imajo dve bistveni pripombi. Poslanec Andrej Šircelj je dejal, da vztrajajo pri tako imenovani švicarski formuli brez izjem.

"Ta formula deluje in je najbolj stabilna v vseh pogojih gospodarjenja, tako takrat, ko smo v krizi, kot takrat, ko imamo gospodarsko rast. Predlagamo še, da vlogo fiskalnega sveta prevzame urad za makroekonomske analize in razvoj."

V SDS v predlogu nasprotujejo predvsem določilu o izjemah pri uravnoteženju proračuna. "To je za nas popolnoma nesprejemljivo, s takšnim določilom zakon nima nobenega pomena." Šircelj pojasnjuje, da bi lahko katerakoli vlada ali finančni minister samostojno opredelila, kaj so izredni izdatki, ki se ne bi upoštevali v omenjeni formuli.

NSi je blizu Tudi Ljudmila Novak pravi, da je opredelitev izjemnih izdatkov za NSi problematična, zato pričakujejo jasnejše zaveze oziroma natančno opredelitev teh izdatkov. "Treba je jasno vedeti, katere so izjemne okoliščine." Novakova sicer pravi, da so se v pogajanjih zelo približali, a morajo razčistiti vprašanja, pri katerih imajo posamezne stranke pripombe.

Ne spreglejte