SiolNET. Novice Slovenija
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ne le v porodnišnici, v Postojni lahko rodite tudi v apartmaju #video

0,75

termometer

Ste noseči in razmišljate o porodu na domu? Zdravniška stroka jim ni naklonjena. Tveganje pri porodu doma je namreč veliko, izgube krvi pa so lahko v minuti ogromne, celo usodne. 

[video: 65538 / ]

V postojnski porodnišnici, kjer se letno rodi 1.600 otrok, so na želje nosečnic po porodu doma odgovorili že pred šestimi leti - z babiško hišo.

Gre za neke vrste kompromis med bolnišničnim porodom in porodom doma. V sodobno opremljenem apartmaju tik ob porodnišnici, kjer lahko družina nosečnice biva več dni, se letno rodi okoli pet otrok. Porod v babiški hiši v povprečju stane 600 evrov.

Pomoč babice, zdravnik rešuje zaplete

"Govorimo o popolnoma naravnih porodih brez sredstev proti bolečinam, brez sredstev za pospeševanje poroda. Ena babica spremlja porod, zdravnik je tu le za primer, če gre kaj narobe," pravi Martina Podobnik, ki je zadnjih šest let babica v postojnski porodnišnici.

Prostore so uredili po zgledu avstrijskih babiških hiš. V želji, da bi se ženske tukaj počutile čim bolj prijetno, domače, predvsem pa varneje kot doma, pravi direktor bolnišnice Aleksander Merlo. Opozarja, da so lahko v primeru zapletov usodne sekunde.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin