SiolNET. Novice Slovenija
2,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Navodila: to morate narediti, če ste okuženi ali ste bili v stiku z okuženim

2,33

termometer

Koronavirus.
Foto: Getty Images

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil navodila za tiste, ki so bili izpostavljeni okužbi z novim koronavirusom oziroma so jim okužbo potrdili. Zadnji naj ostanejo doma v izolaciji, ki se predvidoma konča po desetih dneh. Pogoj pa je, da so bili zadnjih 48 ur brez simptomov in znakov bolezni.

Na NIJZ poudarjajo, da je pomembno, da oseba, pri kateri so potrdili okužbo, ostane v izolaciji, kar pomeni, da ne sme zapuščati doma, omejiti mora stike z drugimi ljudmi in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.

Izolacija traja najmanj deset dni od začetka bolezni, če pa posameznik okužbo preboleva brez simptomov, pa deset dni od pozitivnega testa na prisotnost novega  koronavirusa. Če je potek bolezni hujši ali ta traja dlje, se izolacija podaljša, sporočilo NIJZ povzema STA.

Kot so zapisali na NIJZ, kontrolni brisi oziroma kontrolna testiranja niso potrebna. Trajanje izolacije pa določi osebni oziroma lečeči zdravnik.

Če ste bili v stiku z okuženim, se 14 dni izogibajte vsem stikom

Za tiste, ki so bili okužbi izpostavljeni, NIJZ v navodilih navaja, naj se v obdobju 14 dni od izpostavljenosti okužbi izogibajo vsem nenujnim stikom z drugimi ljudmi. To še posebej velja za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen imunski sistem (bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorna bolezen, oslabljeno delovanje ledvic, zdravljenje raka ...). Pri njih je namreč tveganje za težji potek bolezni višje.

Koronavirus infekcijska klinika Novice V sredo potrjenih 2.488 okužb, umrlo 14 bolnikov z boleznijo covid-19 #video

V obdobju 14 dni pa naj pozorno spremljajo svoje zdravstveno stanje. Če se v tem času pojavijo simptomi ali znaki covid-19 (slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu ...), naj ostanejo doma in pokličejo osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer bodo prejeli nadaljnja navodila.

Nemčija Novice V Nemčiji padel nov rekord, toliko novih okužb še niso imeli #video

Maska prispeva k obvladovanju širjenja novega koronavirusa

Na NIJZ ob tem opozarjajo, da je uporaba mask eden od ukrepov, ki lahko prispeva k obvladovanju širjenja novega koronavirusa. Pomembno pa je tudi, da se istočasno izvaja druge higienske ukrepe, kot so vzdrževanje priporočene medosebne razdalje, higiena kašlja in kihanja, pravilno umivanje rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic.

Navodila so dostopna na spletni strani https://www.nijz.si/sl/izolacija

Bojana Beović Novice Okužen je že eden od 33 Slovencev #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin