SiolNET. Novice Slovenija
3,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nato v Ljubljani sklenil: misija v Afganistanu se nadaljuje

3,62

termometer

Stuart William Peach, britanski letalski general, Alenka Ermenc, Slovenska vojska | Konference vojaškega odbora Nata so se udeležili najvišji vojaški poveljniki 28 članic Nata in civilni predstavnik Islandije. Neuradni del bo potekal še jutri. | Foto: STA
Konference vojaškega odbora Nata so se udeležili najvišji vojaški poveljniki 28 članic Nata in civilni predstavnik Islandije. Neuradni del bo potekal še jutri. Foto: STA

Vojaški odbor zveze Nato se je na konferenci, ki se je danes zaključila v Ljubljani, zavezal, da bo zavezništvo še naprej v nespremenjeni obliki izvajalo misijo v Afganistanu Odločna podpora, v okviru katere uri afganistanske vojake.

Kot je po konferenci povedal predsedujoči vojaškemu odboru, britanski letalski general Stuart William Peach, Nato ostaja zavezan Afganistanu in krepitvi afganistanskih sil, da bi same zagotovile pogoje za mir ter stabilnost in varnost države, je dejal.

V odgovoru na vprašanje o propadu mirovnih pogajanj med ZDA in talibani je povedal, da je Natovo stališče jasno in da si zavezništvo prizadeva za politično rešitev konflikta. Glede morebitnega umika sil, ki jih je med drugim napovedoval ameriški predsednik Donald Trump, pa je Stuart dejal zgolj, da se članice o potezah posvetujejo med seboj.

Interpelacija Karl Erjavec Novice Erjavec izrazil podporo Natovi politiki odprtih vrat

V Afganistanu tudi slovenski vojaki

Vojaški odbor, ki mu predseduje britanski letalski general Stuart William Peach, je najvišji vojaški organ Nata. V prvi vrsti skrbi za oblikovanje vojaških nasvetov Severnoatlantskemu svetu in daje usmeritve obema strateškima poveljstvoma. Odbor je povezava med političnimi odločevalci in Natovo vojaško strukturo. | Foto: STA Vojaški odbor, ki mu predseduje britanski letalski general Stuart William Peach, je najvišji vojaški organ Nata. V prvi vrsti skrbi za oblikovanje vojaških nasvetov Severnoatlantskemu svetu in daje usmeritve obema strateškima poveljstvoma. Odbor je povezava med političnimi odločevalci in Natovo vojaško strukturo. Foto: STA Načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc je medtem povedala, da Slovenija trenutno sodeluje v 12 mednarodnih misijah in operacijah, pri čemer do konca leta ne pričakuje sprememb. Slovenski vojaki so nameščeni tudi v Afganistanu.

Ravno prek sodelovanja v misijah in operacijah Slovenija izkazuje svojo kredibilnost v zavezništvu, je poudarila.

Želijo si hitrejšega odločanja

Kot je povedal Peach, so načelniki vojsk 28 članic Nata in civilni predstavnik Islandije, ki nima vojske, na konferenci pregledali in ponovno potrdili zavezanost tudi drugim misijam in operacijam. "Zavedamo se današnjih izzivov v varnostnem okolju in poudarjamo pomen trdne odvračalne in obrambne drže," je poudaril.

Odvračalna in obrambna drža evroatlantskega območja je bila tudi ena od tem pogovorov vojaškega odbora. "Naše odvračanje in obramba temeljita na ustrezni mešanici jedrskih, konvencionalnih in raketnih obrambnih zmogljivosti," je pojasnil.

Po Stuartovih besedah so govorili še o pripravljenosti in odzivnosti zavezništva. V hitro spreminjajočem se varnostnem okolju so se zavezali k pospešitvi odločanja na strateško vojaški ravni.

vojaški helikopter Slovenija Novice Zakaj so prevoz iz hrvaške bolnišnice dvakrat plačali svojci, tretjič pa država?

Ermenčeva je poudarila, da je Sloveniji in Slovenski vojski v veliko čast, da lahko ob 70-letnici Nata in 15-letnici članstva Slovenije v zavezništvu gosti konferenco vojaškega odbora. Delo tega odbora je namreč ključno za prilagajanje Nata na novo varnostno okolje, v katerem se lahko izzivom zoperstavimo zgolj enotni, je izpostavila. | Foto: STA Ermenčeva je poudarila, da je Sloveniji in Slovenski vojski v veliko čast, da lahko ob 70-letnici Nata in 15-letnici članstva Slovenije v zavezništvu gosti konferenco vojaškega odbora. Delo tega odbora je namreč ključno za prilagajanje Nata na novo varnostno okolje, v katerem se lahko izzivom zoperstavimo zgolj enotni, je izpostavila. Foto: STA

Alenka Ermenc Novice Ermenčeva poudarja pomen lojalnosti in medsebojnega spoštovanja v vojski #video

"Dobro je imeti prijatelje"

Predsedujoči vojaškemu odboru se je zahvalil tudi Ermenčevi in Slovenski vojski za organizacijo konference. Zahvalil pa se je tudi Slovencem, ki so se pred 15 leti odločili za članstvo v zavezništvu. "Dobro je imeti prijatelje," je v slovenskem jeziku sklenil novinarsko konferenco.

Ermenčeva je poudarila, da je Sloveniji in Slovenski vojski v veliko čast, da lahko ob 70-letnici Nata in 15-letnici članstva Slovenije v zavezništvu gosti konferenco vojaškega odbora. Delo tega odbora je namreč ključno za prilagajanje Nata na novo varnostno okolje, v katerem se lahko izzivom zoperstavimo zgolj enotni, je izpostavila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin