Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 6. 2022,
16.59

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

12

Natisni članek

ponaredki Narodni muzej Slovenije razstava ministrstvo za kulturo Asta Vrečko

Sreda, 8. 6. 2022, 16.59

1 leto, 10 mesecev

Narodni muzej odpovedal sporno razstavo. Kritiki: Gre za ponaredke.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

12

Pavel Car | Po mnenju Pavla Carja je strokovna javnost prehitro presodila, da gre za ponaredke, saj ni videla certifikatov. | Foto STA

Po mnenju Pavla Carja je strokovna javnost prehitro presodila, da gre za ponaredke, saj ni videla certifikatov.

Foto: STA

V Narodnem muzeju Slovenije je bilo za danes napovedano odprtje razstave Popotovanja z umetniškimi deli iz zbirke družine Boljkovac, a so v muzeju odprtje tik pred zdajci odpovedali. Po mnenju stroke naj bi šlo za ponaredke, direktor muzeja Pavel Car pa trdi, da je videl certifikate in da verjame v avtentičnost del.

Na razstavi Popotovanja naj bi bilo na ogled 160 umetniških del iz zasebne zbirke družine Boljkovac. 

Stroka ni videla certifikatov

Po mnenju Carja je strokovna javnost prehitro presodila, da gre za ponaredke, saj ni videla certifikatov. Kot je poudaril, so vsa dela – na ogled naj bile med drugim tudi slike Pabla Picassa, Paula Cezanna, Henrija de Toulouse-Lautreca, Joana Miroja – opremljena z njimi, bodisi z mednarodno ekspertizo ali pa provenienco, iz katere je razvidno, od kod delo prihaja, kdo ga je kupil in kje.

Dodal je, da se zavedajo, da bi morali nekatere postopke izpeljati drugače, a so želeli v poletnih časih v muzej pripeljati ljudi. "Nič ni tako žalostnega kot muzej brez obiskovalcev," je poudaril.

Na novinarsko vprašanje glede negativne ocene komisije na ministrstvu za kulturo, pa je Car odvrnil, da je strokovna komisija zavrnila le stroške razstave. Muzej stroškov z razstavo naj ne bi imel, kupili naj bi le "zajle" za nekaj sto evrov.

Prejeli več zaskrbljenih pisem

Kot je v izjavi za javnost povedala ministrica Asta Vrečko, so v zvezi z omenjeno razstavo v torek popoldne prejeli več zaskrbljenih pisem, zgodila se je tudi burna javna razprava. Po današnjem sestanku s pristojnimi strokovnimi sodelavkami, na katerem so pregledali dokumentacijo, so ugotovili, da strokovne komisije te razstave niso umestile v letni program in načrt muzeja.

Nato so sklicali sestanek z direktorjem Narodnega muzeja Slovenije. Ta se je po sestanku odločil, da odprtje za danes zadrži. Stvar bodo še proučili in pogledali pogodbe ter nato morebiti nadalje ukrepali, je še povedala ministrica.

Direktor Narodnega muzeja Slovenije Pavel Car se je odločil, da odprtje razstave za danes zadrži. | Foto: STA , Direktor Narodnega muzeja Slovenije Pavel Car se je odločil, da odprtje razstave za danes zadrži. Foto: STA ,

"Gre za škandal"

Priznani umetnostni zgodovinar in likovni kritik Brane Kovič je za portal N1 povedal: "Gre za v nebo vpijoče ponaredke." Meni, da bi morali odgovorni v muzeju ob tem, ko jim nekdo ponudi tako zbirko, preveriti avtentičnost del, torej, ali imajo ustrezne certifikate.

Da gre za ponaredke, meni tudi umetnostni zgodovinar, nekdanji direktor Mestne galerije Ljubljana in sodni izvedenec s področja likovne umetnosti Aleksander Bassin. "Kako si lahko narodni muzej dovoli kaj takega, gre za škandal," je povedal za N1.

O avtentičnosti del presojajo sodni cenilci in strokovnjaki

Glede avtentičnosti del je ministrica v izjavi pojasnila, da za zdaj še niso dobili dokumentacije, na podlagi katere bi lahko presojali o tem, poleg tega za to niso pristojni, ampak o tem presojajo sodni cenilci in strokovnjaki. Finančne kompenzacije za razstavo po njenih besedah po do zdaj razpoložljivih podatkih ni bilo, za druge finančne posledice, kot je zavarovanje del, pa je napovedala pregled dokumentacije.

Na novinarsko vprašanje, ali bo zahtevala odstop direktorja, če se izkaže, da gre za ponaredke, je odgovorila, da bodo o tem govorili po pregledu vseh postopkov. Sicer pa je po njeni oceni v tem primeru šlo za neko diskrecijsko pravico direktorja, ki se je odločil, da razstavo uvrsti v program, kljub temu da je bila predlagana, a zavrnjena.

Kot je še povedala ministrica, projekt po oceni strokovnih komisij na ministrstvu najverjetneje ni dosegal standardov za umestitev v letni program muzeja. Te namreč določajo na podlagi akta o ustanovitvi, strateških usmeritev muzeja, kakovosti predlaganih projektov in podobno. "Za vse so nekako enaka objektivna merila," je še pojasnila ministrica.

Originalne slike bi bile skupaj vredne več kot milijardo evrov

Če bi bile to originalne slike, bi bile skupaj vredne več kot milijardo evrov, je prepričan Brane Kovič. "Vsaka od njih je vredna od nekaj sto tisoč do nekaj milijonov evrov," je za N1 še povedal Kovič.

Bassin pa je za omenjeni portal še povedal: "Morda bi lahko bila v Sloveniji kakšna grafika katerega od navedenih avtorjev, zagotovo pa ni slik."

Mona Liza Hekking
Trendi Bi za kopijo Mone Lize odšteli 300 tisoč evrov? #video
angela Merkel
Trendi Razstava portretov Angele Merkel v nemškem muzeju
Novinarska konferenca ob ekskluzivni predstavitvi uniforme Franca Jožefa I.
Trendi Kako se je v Ljubljani znašla uniforma cesarja Franca Jožefa I. #foto #video
Ne spreglejte