SiolNET. Novice Slovenija
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Narodni dom v Trstu spet v lasti Slovencev

0,05

termometer

Narodni dom v Trstu | Slovenski Narodni dom v Trstu je bil zgrajen leta 1904 in je predstavljal osrednjo kulturno ustanovo tržaških Slovencev. | Foto: STA
Slovenski Narodni dom v Trstu je bil zgrajen leta 1904 in je predstavljal osrednjo kulturno ustanovo tržaških Slovencev. Foto: STA

Na prefekturi v Trstu so danes slovesno podpisali pogodbo, s katero je bil uradno potrjen prenos lastništva Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji. Slovesnosti se je udeležil tudi italijanski predsednik Sergio Matarella, poroča Primorski dnevnik.

Na slovesnosti sta rektor tržaške univerze Roberto Di Lenarda in predsednik Fundacije Narodni dom Rado Race podpisala pogodbo o brezplačnem prenosu lastništva Fabianijeve palače.

Desetletna brezplačna uporaba stavbe

Istočasno je potekal tudi podpis pogodbe za desetletno brezplačno uporabo stavbe, ki bo tržaški univerzi ostala na razpolago do obnove poslopja Gregoretti 2, napovedujejo v Fundaciji Narodni dom.

"Mislim, da več od tega, da se ta postopek zaključi na prefekturi, v vladni palači ob prisotnosti predsednika republike, nismo mogli pričakovati in v veliko čast nam je, da bo predsednik republike prisostvoval podpisu," je še pred podpisom po navedbah RTV dejal Rado Race.

Na Velikem trgu v Trstu se je po navedbah Primorskega dnevnika danes zbrala tudi manjša množica ljudi, ki je pričakala prihod italijanskega predsednika Mattarelle.

Med drugim so bili na dogodku prisotni tudi senatorka Tatjana Rojc, tržaški prefekt in vladni komisar Annunziato Varde ter državni sekretar na notranjem ministrstvu Ivan Scalfarotto.

"Da je celotna narodna skupnost prevzela ta pomemben objekt, ki pomeni naložbo za prihodnost, za celotno mesto, kjer naj se vzpostavi nov dialog, ne le s samim mestom, ampak s celotnim zaledjem, je zame veliko zadovoljstvo," je za Radio Slovenija dejala Tatjana Rojc.

Prenos lastništva se je začel julija 2020

Z današnjim uradnim prenosom lastništva se je končal postopek, ki se je začel s podpisom dokumenta o vrnitvi Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Trstu ob srečanju predsednikov Italije in Slovenije, Mattarelle in Boruta Pahorja julija 2020, ob stoti obletnici fašističnega požiga poslopja.

Pahor je v izjavi za javnost ob današnji slovesnosti zapisal, da sta se "o tej možnosti s predsednikom Mattarello prvič uradno pogovarjala jeseni 2019, ob robu mednarodne konference v Atenah".

"Da je vse skupaj uspelo, vključno z uradnim prenosom lastništva, gredo izrazi moje hvaležnosti obema voditeljema krovnih organizacij Slovencev v Italiji Kseniji Dobrili in Walterju Bandlju, pa senatorki Tatjani Rojc, veleposlaniku Tomažu Kunstlju in generalnemu konzulu Vojku Volku ter vsem vztrajnim Slovencem in Italijanom vseh generacij, ki so verjeli in verjamejo v pravičnost, dobro sosedstvo, prijateljstvo in sožitje v evropskem duhu," je še dodal Pahor.

Italijanska vlada je ustrezno pravno podlago za prenos lastništva zagotovila oktobra lani, parlament pa je vladno uredbo potrdil decembra.

13. julija 1920 so dom napadli in ga požgali

Slovenski Narodni dom v Trstu je bil zgrajen leta 1904 in je predstavljal osrednjo kulturno ustanovo tržaških Slovencev. Gostil je številne slovenske organizacije in je imel dvorano, v kateri so prirejali predavanja, koncerte, predstave, zborovanja in druge prireditve, ter hranilnico, kavarno in hotel. Načrt za masivno klasicistično stavbo je izdelal arhitekt Maks Fabiani.

Pripadniki italijanskih fašističnih in nacionalističnih skupin so Narodni dom 13. julija 1920 napadli in požgali. Še isti dan so se znesli tudi nad 21 drugimi slovenskimi in slovanskimi ustanovami v Trstu.

Narodni dom v Trstu Novice Italijanska vlada vrnila Narodni dom v Trstu slovenski manjšini Pahor v Italiji Novice Pahor in Mattarella položila venca k spomenikoma v Bazovici #foto #video Obletnica požiga Narodnega doma Novice V Trstu obeležili 99. obletnico požiga Narodnega doma #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin