Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 7. 2019,
8.00

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

1

Natisni članek

Trst požig Narodni dom obletnica

Sobota, 13. 7. 2019, 8.00

4 leta, 9 mesecev

V Trstu obeležili 99. obletnico požiga Narodnega doma #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

1

Obletnica požiga Narodnega doma | V Trstu so se spomnili fašističnega požiga Narodnega doma. Na fotografiji predsednik republike Borut Pahor in pisatelj Boris Pahor. | Foto STA

V Trstu so se spomnili fašističnega požiga Narodnega doma. Na fotografiji predsednik republike Borut Pahor in pisatelj Boris Pahor.

Foto: STA

V Trstu je danes potekala slovesnost ob 99. letnici požiga Narodnega doma, ki se je je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. S slovesnostjo so Slovenci v Italiji izkazali navezanost na poslopje, ki ga je fašistični režim leta 1920 uničil ter s tem zadal hud udarec njihovemu bogatemu življenju in razvejani dejavnosti.

Slovesnost je potekala v nabito polni veliki dvorani Narodnega doma. Prisotne so pozdravili predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Ksenija Dobrila, predsednik Sveta Slovenskih organizacij (SSO) Walter Bandelj, tržaški župan Roberto Dipiazza, podpredsednik deželne vlade Furlanije – Julijske krajine Riccardo Riccardi in slovenski predsednik Borut Pahor, poroča Primorski dnevnik.

"Tu smo, da potrdimo naša civilna prizadevanja v sedanjosti"

Slavnostni govornik je bil zgodovinar Raoul Pupo, ki je poudaril, da se je treba požiga Narodnega doma spominjati, ker se fašizem, kot smo ga poznali, zagotovo ne bo vrnil v isti obliki. Mikrobi, ki so sprožili infekcijo, so spet tu, je poudaril zgodovinar in ob tem izpostavil politično sovraštvo, nestrpnost, nacionalni ekskluzivizem, iskanje grešnih kozlov in rasizem.

"Povsem neplodno je, da se sprašujemo, ali ima organizem naše demokracije dovolj protitelesc. Če smo danes tukaj, nismo samo zato, da bi obeležili preteklost, pač pa zato, da spet potrdimo naša civilna prizadevanja v sedanjosti," je še dejal Pupo.

Fotogalerija
1 / 6

Predsednik Pahor je v nagovoru dejal, da si želi, da bi 100. obletnico prihodnje leto skupaj obeležila z predsednikom Italije Sergiem Mattarello, s katerim "vzorno sodelujeta in rada povesta, da sta iskrena prijatelja". To jima po Pahorjevih besedah daje možnost, da tudi v času malce bolj napetih odnosov in zaostrene retorike uspeta ohraniti iskren dialog.

Pahor je poudaril, da je pomembno, da zlasti v okoliščinah, ki nas vse preizkušajo, ohranimo občutek za sožitje in krepimo dialog. "Pomembno je, da tudi različna stališča povemo strpno," je dejal predsednik republike. Zavzel se je tudi, da bi se v Narodni dom vrnilo življenje.

Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova o Salvinijevih izjavah: Fizične ovire na meji niso v duhu EU

Pahor se je srečal tudi s predsednikom deželne vlade FJK

Predsednika krovnih organizacij sta ob prisotnosti visokih gostov položila venec na pročelje Narodnega doma. Slovesnost so organizacije slovenske narodne skupnosti v Italiji, gre za SKGZ, SSO, stranko Slovenska skupnost in druga društva, tokrat prvič pripravile skupaj. Dogodek je bil po njihovem mnenju tudi neke vrste generalka pred 100. obletnico požiga prihodnje leto.

Pahor naj bi se ob robu dogodka srečal tudi s predsednikoma krovnih organizacij, že pred slovesnostjo pa se je sestal s predsednikom deželne vlade FJK Massimilianom Fedrigo, ki je zaradi povečanja števila prebežnikov v minulih dneh napovedoval nove ukrepe, vključno s postavitvijo ovir na meji s Slovenijo. Fedriga, ki je član Lige, se slovesnosti v Narodnem domu zaradi predhodnih obveznosti ni udeležil.

Matteo Salvini
Novice Salvinijeve ograje na meji so predstava za Italijane #analiza #foto #video
Ne spreglejte