SiolNET. Novice Slovenija
0,26

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Von der Leynova o Salvinijevih izjavah: Fizične ovire na meji niso v duhu EU

0,26

termometer

Ursula von der Leyen
Foto: Reuters

Fizične ovire na meji niso skladne z duhom EU, je poudarila kandidatka za predsednico Evropske komisije Ursula von der Leyen v odgovoru na vprašanje evropske poslanke Irene Joveve (LMŠ/RE) v povezavi z nedavnimi izjavami italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija o možnosti postavitve fizičnih ovir na meji med Slovenijo in Italijo.

Von der Leynova je v dogovoru na vprašanje Joveve, ali je Salvinijeva politika sprejemljiva, še izpostavila, da je močna zagovornica prostega gibanja oseb, ki je ena jedrnih vrednot EU. Fizične ovire na mejah niso skladne s schengnom in duhom EU, za odprte meje smo se borili v zadnjih 60 letih, je še dejala.

Joveva je predsedniško kandidatko vprašala tudi glede hrvaškega kršenja načel vladavine prava, konkretno evropskega prava kot posledice nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama.

Irena Joveva Foto: STA

"Primer razen v Sloveniji in na Hrvaškem ni poznan"

Izrazila je pričakovanje, da se bo von der Leynova izogibala praksam svojega predhodnika Jean-Clauda Junckerja, pri čemer je izpostavila tudi primer generalnega sekretarja komisije Martina Selmayrja. Dejala je, da ne pričakuje, da se bo postavila na slovensko ali hrvaško stran, temveč da jo sprašuje za stališče glede tega primera nespoštovanja vladavine prava.

Von der Leynova je ohlapno odgovorila, da gre za primer, ki razen v Sloveniji in na Hrvaškem ni poznan. Izpostavila je, da se ne smemo preozko osredotočati na en sam primer, temveč se moramo zavedati, da se moramo vsi močno truditi za zaščito vladavine prava. Pri tem je izpostavila pomen razširitve procesa zaščite načela vladavine prava z instrumenti EU, tako da bo ta bolj transparenten in zrel ter da se bo laže izogniti pastem.

Ursula von der Leyen Novice V Evropskem parlamentu razgrnili pogoje za podporo von der Leynovi

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • sanfrancisco / 11.07.2019. ob 09:17 +1 0

  Novinka Joveva si vsaj upa postaviti vprašanje. Do sedaj so se vsi samo motovili okoli Junckerja in nekaj momljali. Von der Leynovi bo potrebno predstaviti problem. Podrobnosti niso pomembne. Dejstvo je, da imamo arbitražno razsodbo, ki jo Hrvaška ne spoštuje. Na tem je potrebno graditi.

  +1 0
 • Wolf / 16.07.2019. ob 16:10 0 0

  Ker je v praksi prosti pretok na zunanjih mejah, se zapirajo notranje meje.

  0 0
 • Wolf / 16.07.2019. ob 16:07 0 0

  Pohvalno, da je vprašala. Samo tale Joveva malce narobe razume. Prost pretok ljudi, odprte meje -> DA, ampak za tiste znotraj EU in schengen naj bi držal tiste, ki na izpolnjujejo pogoje zunaj. Torej na zunanjih mejah ni prostega pretoka.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin