Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 1. 2022,
8.20

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

96

Natisni članek

zdravstvo gospodarstvo delo šolanje izolacija karantena testiranje ijs Slovenija omikron

Sreda, 12. 1. 2022, 8.20

2 leti, 3 mesece

Novi podatki: včeraj potrdili rekordno število okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

96

omikron testiranje | Danes smo zabeležili nov rekord okužb, ki so jih potrdili v torek. | Foto Reuters

Danes smo zabeležili nov rekord okužb, ki so jih potrdili v torek.

Foto: Reuters

Včeraj so v Sloveniji ob opravljenih 14.814 PCR-testih potrdili rekordnih 7.420 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov tako znaša 50,1 odstotka in je nekoliko nižji kot dan pred tem, ko je bil 50,4-odstoten, kar je največ od začetka epidemije. 

Potem ko so v ponedeljek zabeležili najvišje število potrjenih primerov od začetka epidemije, potrdili so kar 5.164 okužb z novim koronavirusom, se je ta številka včeraj močno povišala. V torek so ob opravljenih 14.814 PCR-testih potrdili 7.420 okužb, kar 2.256 več kot dan pred tem. Delež pozitivnih testov je sicer nekoliko nižji in znaša 50 odstotkov. 

Na intenzivni negi zdravijo 16-letnika

Po podatkih vlade se v bolnišnicah zdravi 538 bolnikov, od tega 154 na intenzivni negi. Najmlajši bolnik na navadnem oddelku je star 27 let, na intenzivni 16 let. Zaradi koronavirusne bolezni je včeraj umrlo 13 bolnikov. 

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 45.459 aktivnih primerov, 5.553 več kot dan prej. Sedemdnevno povprečje znaša 4.367 (476 več kot dan prej), 14-dnevno povprečje na sto tisoč prebivalcev pa znaša 2.142 (263 več kot dan prej). V torek so opravili še 84.322 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate praviloma preverjajo še s PCR-testi. 

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.254.613 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.197.788.

Napovedi niso dobre. Okuženih je vedno več, narašča število oseb v karanteni in izolaciji.

Analiza stanja širjenja covid-19 v Sloveniji ni spodbudna. "Epidemija hitro raste zaradi hitrega širjenja zelo kužne različice omikron. Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča," kažejo zadnje projekcije Instituta Jožef Stefan. 

Vrh števila potrjenih okužb bomo predvidoma dosegli do konca januarja, ko bi lahko bistveno presegli deset tisoč pozitivnih testov v enem dnevu, če zmogljivosti za PCR-testiranje ne bodo presežene, še napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS) v svoji zadnji projekciji širjenja bolezni covid-19 v Sloveniji.

Zaradi prazničnega druženja in mešanja mehurčkov ob poprazničnem zagonu družbe (šole, službe) okužbe z bolj nevarno različico delta le počasi upadajo, še kaže projekcija IJS.

Vrh v bolnišnicah v začetku februarja 

V začetku februarja bi se v bolnišnicah lahko približali zasedenosti bolnišnic kot na vrhuncu četrtega vala.

"Omikron se tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte. Dosledno izvajajmo pravilo PCT in vse preostale ukrepe, da rast epidemije ne bo prehitra in da kljub blažjemu poteku bolezni bolnišnice ne bodo preplavljene s covidnimi bolniki," še ugotavljajo na IJS.

omikron
Novice EMA: Z omikronom pandemija covid-19 prehaja v endemijo
Cepljenje. Covid-19. Metelkova. Vrste.
Novice Resne težave po cepljenju je imelo 248 Slovencev. To je 0,02 odstotka vseh cepljenih oseb.

Število oseb v izolaciji in karanteni raste

Po podatkih ministrstva za zdravje je v državi v karanteni 25.700 ljudi, v izolaciji okoli 32 tisoč. Gre za delovno-aktivno populacijo, šolarje, dijake, narašča tudi število zaposlenih v zdravstvu, ki so zaradi okužbe s koronavirusom bolniško odsotni ali so zaradi visoko tveganega stika z okuženo osebo v karanteni. 

V UKC Ljubljana je danes samo zaradi covida odsotnih 342 zaposlenih. "Zaradi nemotene oskrbe bolnikov smo zdaj v 3.fazi organizacije dela. Zaposleni, ki so bili v tveganem stiku in nimajo znakov bolezni, ne bodo avtomatično v karanteni, delali bodo pod določenimi pogoji," so zapisali na Twitterju.

Kaj bo prinesel omikron, predvsem v bolnišnice, skrbi tudi ministra za zdravje Janeza Poklukarja. "Po ocenah lahko v karanteni hkrati pristane tudi do 400 tisoč prebivalcev," je opozoril v ponedeljek. 

Izrael. covid-19
Novice "Za polno cepljene bi morala biti potovanja brez omejitev"

Jutri začetek nove cepilne akcije

"Naslednje tri dni bomo v naši ustanovi cepili od 7. ure zjutraj do 20. ure zvečer. Omogočamo tudi naročanje na termine, posebej imamo določeno četrtkovo popoldne za cepljenje otrok od pet do 12 let. Sicer smo v zadnjem mesecu cepili vse delovne dni in običajno dnevno cepili 400 do 500 ljudi. Številke so zelo različne, odvisno od dneva, na silvestrovo se je na primer cepilo 199 oseb, kakšen drugi dan pa tudi 700. Po naših podatkih se večina oseb pride cepit s tretjim poživitvenim odmerkom. V cepilni akciji v decembru se je količina cepljenj podvojila in odziva smo bili zelo veseli," je v današnji izjavi za medije povedala vodja koordinacije in organizacije cepilnega centra ZD Ljubljana Simona Repar Bornšek

Nova cepilna akcija pod sloganom "Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej" bo od 13. do 15. januarja, med dnevi cepljenja pa se bo mogoče cepiti od 8. ure zjutraj do 20. ure zvečer. | Foto: NIJZ Nova cepilna akcija pod sloganom "Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej" bo od 13. do 15. januarja, med dnevi cepljenja pa se bo mogoče cepiti od 8. ure zjutraj do 20. ure zvečer. Foto: NIJZ

Spregovorila je tudi o kadrovskih potrebah, ki jih prilagajajo glede na število prijavljenih oseb na cepljenje: "Na trenutne razmere, v katerih je precej oseb odsotnih zaradi tveganih stikov ali zaradi bolezni in izolacije, se prilagajamo v skladu z načrti, ki jih imamo za epidemijo in smo jih pripravili v začetku epidemije covid-19 leta 2020. Po tej lestvici se ves čas pomikamo navzgor in navzdol, odvisno od potreb. Na voljo imamo tudi nekaj pogodbenih izvajalcev, upokojenih sester in zdravnikov, ki nam pridejo pomagat. Več čas pa sodelujemo tudi s koncesionarji," je pojasnila Repar Bornškova. Ob tem je izrazila upanje, da bo cepilna akcija tako uspešna, kot je bila decembrska. 

Veliko je primerov pokovidnega sindroma

"Kot zdravnici mi je zelo žal, da imajo ljudje na voljo toliko informacij, ki morda niso strokovne, ki so morda nepreverjene. Jaz še vedno trdim, da ko se mi pokvari avto, ga peljem k osebi, ki se spozna na avtomobile. Ko potrebujem novo pričesko, grem k frizerju, skratka k tistim strokovnjakom, ki več vedo. Že ves čas, odkar cepiva obstajajo, vemo, da niso 100-odstotno učinkovita. Vsako leto, ko se cepimo proti gripi, vemo, da se razvija novo cepivo in da se vsako leto prilagodi sevu, ki kroži, zato da bi bilo zaščitenih čim več ljudi. Vemo, da ljudje kljub vsemu, da so cepljeni, lahko zbolijo. Kot se je izkazalo, in zdaj imamo že dovolj podatkov, bolniki, ki so cepljeni s cepivom proti covidu, zbolevajo v blažji obliki, imajo manj težkih potekov in predvsem nimajo posledic. Zdravniki se zdaj precej pogosto spopadamo z veliko primeri pokovidnih simptomov, ki polnijo naše ambulante, vsemu temu se je seveda mogoče izogniti," je še dejala Repar Bornškova.

Janez Poklukar
Novice Minister Poklukar sporoča: Gremo v obdobje, ki ga še nismo doživeli #video
Janez Poklukar
Novice Poklukar: Menim, da smo bili pri cepljenju uspešni
Ne spreglejte