SiolNET. Novice Slovenija
3,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Namesto univerzalnega otroškega dohodka naj bodo raje vrtci brezplačni" #video

3,39

termometer

vrtec otroci
Foto: Bor Slana

Medtem ko vlada razmišlja o davčni razbremenitvi plač in nekateri zagovarjajo uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka, v stranki SDS podpirajo uvedbo univerzalnega otroškega dodatka. A ekonomist Sašo Polanec na drugi strani pravi: "Uvedimo raje brezplačne in vsem dostopne vrtce."

Brezposelni starši so diskriminirani

"V Sloveniji me moti, da so otroški dodatki odvisni od dohodkov staršev. V Belgiji, na primer, so otroški dodatki enotni za vse. Na drugi strani se mi zdi moteče tudi, da vrtci niso v celoti subvencionirani. Nekateri starši so celo na podlagi nezaposlenosti diskriminirani. Nekdo, ki je brezposeln in zato nima vrtca, težje sprejme zaposlitev, ker nima urejenega varstva za otroka," pravi Polanec.

Video: Igor Krmelj / Planet TV

Vrtci bi morali biti po njegovih besedah zastonj, saj gre pri tem za vprašanje vzdrževanja populacije in za naložbo v prihodnost, poleg tega pa so tisti, ki imajo otroke, disproporcionalno bolj obremenjeni kot tisti brez otrok. "Najprej bi morali biti vrtci zastonj. Za otroške dodatke pa je smiselno, da so enaki za vse," je poudaril.

Bi lahko Slovenija uvedla univerzalni temeljni dohodek? Video: Planet

Denar Novice Slovenija bi lahko vsakemu državljanu na mesec izplačala 300 evrov #video

Pogojeni transferji bolj vlivajo na delovno neaktivnost

Kot je dejal, težava pri nepogojenih transferjih nastane, ko nekatere družine dobijo velike vsote denarja. To lahko vpliva na njihovo delovno neaktivnost, kar je dolgoročno slabo. A če je na drugi strani neki transfer odvisen od preostalih prihodkov, je ta učinek lahko še bolj negativen, saj lahko posameznik z zaposlitvijo ta transfer izgubi oziroma se mu občutno zmanjša. Otroški dodatki so zato v številnih državah brezpogojni in niso vezani na dohodke staršev.

"Vrtci naj bodo brezplačni in dostopni za kogarkoli. Pika. To bi bil pomembnejši ukrep kot univerzalni otroški dohodek. Trenutni sistem je zapleten in preveč zbirokratiziran," je sklenil.

Švica Ženeva Novice Švicarji proti univerzalnemu temeljnemu dohodku Argument šola policija Novice Zakaj so starši Natašo Šram pozvali, naj otroke prepiše v drug vrtec? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 31
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin