Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2019,
10.15

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

kandidatura imenovanje ministrstvo za kulturo Zoran Poznič

Ponedeljek, 4. 3. 2019, 10.15

5 let, 1 mesec

Najverjetnejši kulturni minister napoveduje "kulturni evro" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Zoran Poznič, kandidat stranke SD za kulturnega ministra, je na predstavitvi matičnemu odboru državnega zbora obljubil, da se bo kot minister zavzemal za poganjanje kulturnega "voza", ki bo kos izzivom 21. stoletja. Med drugim je napovedal kulturni evro, hkrati pa zavrnil očitke glede suma navzkrižja interesov, saj se njegov trenutni delodajalec Delavski dom Trbovlje prijavlja na razpise ministrstva, ki ga bo morda vodil.

Zoran Poznič
Novice Šarec predlagal Pozniča za novega kulturnega ministra

Odbor državnega zbora za kulturo je predstavitev Zorana Pozniča ocenil kot ustrezno. Zdaj bodo o njegovi kandidaturi odločali še poslanci, ki bi ga lahko za novega ministra potrdili že na seji v petek.

V uvodu predstavitve odboru, ki ga vodi Violeta Tomič iz Levice, se je Poznič naslonil na očitke, da bi njegovo imenovanje za ministra za kulturo lahko povzročilo navzkrižje interesov.

Deset let delal kot direktor kulturnega zavoda

V času njegovega vodenja se je Delavski dom Trbovlje namreč prijavil na razpis mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture, v okviru katerega bo ministrstvo za kulturo - torej državni organ, ki ga bo morda kmalu vodil - dvema izbranima zavodoma razdelil devet milijonov evropskih in državnih sredstev za multimedijske projekte.

Predvsem opozicijski poslanci zato menijo, da bi bilo lahko Pozničevo imenovanje za ministra za kulturo sporno zaradi navzkrižja interesov.

Zoran Poznič | Foto: Delavski dom Trbovlje Foto: Delavski dom Trbovlje "Upošteval bom mnenje komisije"

Poznič je v kratki izjavi poudaril, da se bo - če bo imenovan za ministra - "takoj izločil iz vseh postopkov, ki v zvezi s tem potekajo na ministrstvu".

"Kolikor sem seznanjen, je ministrstvo za kulturo na komisijo za preprečevanje korupcije poslalo zaprosilo za usmeritve, kako ravnati ob moji morebitni potrditvi. Tako, da bi izločili vse možnosti potencialnega konflikta interesov," je pojasnil in zagotovil, da bo v celoti upošteval mnenje komisije in ravnal v skladu z njenimi usmeritvami.

Zoran Poznič
Novice SD za kulturnega ministra predlaga Zorana Pozniča

Kaj obljublja Poznič

- sprejem zakona o kulturnem evru, ki naj bi bil nov vir prihodka, ti pa bodo porabljeni za digitalizacijo (s to želi slediti evropskim trendom na področju glasbene, filmske, plesne produkcije) ter ohranjanje kulturne dediščine. Kdo bi plačeval novo dajatev, ni pojasnil;
- več poudarka varovanju in ohranjanju kulturne dediščine;
- sprejem oziroma nadgrajevanje nove medijske zakonodaje, skozi katero želi omejiti sovražni govor;
- priprava in sprejem nacionalnega programa za kulturo.
Ne spreglejte