SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Največji projekt v zgodovini ljubljanske univerze cenejši, kot so pričakovali (foto)

3

termometer

Danes so namenu predali največji gradbeni projekt v stoletni zgodovini Univerze v Ljubljani. Prostore bosta dobili kemijska in računalniška fakulteta.

Po letih oziroma desetletjih predavanj na različnih koncih Ljubljane so študentje kemije končno dobili dostojne prostore, v katerih bodo lahko poslušali predavanja in vaje na enem mestu. Prav tako študentje računalništva. Na Brdu v Ljubljani so danes namenu predali novi stavbi Univerze v Ljubljani, v kateri sta svoje prostore dobili Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) ter Fakulteta za računalništvo in informatiko (FRI).

Rektor univerze Ivan Svetlik je ob odprtju poudaril, da je ta center za naravoslovne in tehnične študije pomemben in velik del tehnološkega parka na Brdu, kjer je že biotehniška fakulteta, v prihodnosti pa naj bi se pridružili še fakulteti za strojništvo in farmacijo ter park inovacij. "Prihodnost je odvisna od vlaganj v znanje, žal pa je z včerajšnjo odločitvijo vlade to upanje omajano," je Svetlik okrcal vlado, ki je za 30 odstotkov skrčila sredstva, namenjena za visoko šolstvo.

"Kdor dela, dela tudi napake," se je odzvala premierka Alenka Bratušek, ki je zagotovila, da napako na današnji dopisni seji vlada že odpravlja. Kot je dejala, so projekti, kakršnega odpirajo danes, velik korak ne samo za študente in profesorje, temveč za vso družbo in znanost, hkrati pa je to prispevek k uspešnejšemu vključevanju v evropsko raziskovalno okolje.

Projekt za 36,4 milijona evrov cenejši od prvotne ocene Gradnja teh objektov, ki je bila končana v dveh letih, je bila največji projekt v Sloveniji, ki ga je sofinanciral evropski sklad za regionalni razvoj, iz katerega je Univerza v Ljubljani dobila 88 milijonov evrov nepovratnih namenskih sredstev. Vrednost objekta je bila po prvih ocenah 118 milijonov evrov, a jim ga je pozneje uspelo izvesti za 81,6 milijona evrov. Projekt poleg največje investicije v zgodovini ljubljanske univerze pomeni tudi pomemben prispevek k zagonu slovenskega gospodarstva, edinstven je tudi zato, ker je to prvi infrastrukturni projekt s področja raziskovanja in izobraževanja, za katerega so bila dodeljena nepovratna sredstva v tako visokem znesku. Projekt pomeni naložbo v javno visokošolsko in raziskovalno infrastrukturo nacionalnega pomena, ki je povezana s potrebami gospodarstva in drugimi področji razvoja.

Po besedah nekdanjega rektorja ljubljanske univerze Staneta Pejovnika bosta obe fakulteti končno lahko sprejeli več študentov, zdaj sta jih zaradi prostorske stiske morali zavračati, na FRI letno okoli 200, na FKKT pa več kot sto.

Ali bodo več študentov sprejeli že z novim šolskim letom, pa dekan FRI Nikolaj Zimic odgovarja, da si bolj kot veliko študentov želijo dobrih študentov.

FKKT s 24 lokacij na eno samo Dekan FKKT Matjaž Kranjc poudarja, da je največja pridobitev za kemijsko fakulteto ta, da bo prvič v svoji zgodovini delovala pod eno streho, 233 zaposlenih in 1.600 študentov je bilo namreč zadnja leta razseljenih na kar 24 lokacijah. Zdaj bo kemijska fakulteta delovala v enem objektu, ki se razteza na skoraj 25 tisoč kvadratnih metrih površine, od tega je več kot sedem tisoč kvadratnih metrov parkirišč, FRI pa na 13 tisoč kvadratnih metrih površine, od tega parkirišča obsegajo tri tisoč kvadratnih metrov. Skupaj si bosta delili še objekt X, velik skoraj štiri tisoč kvadratnih metrov. V njem so velika predavalnica s 300 sedeži, ki si jo delita obe fakulteti, velika sodobna knjižnica in čitalnica ter restavracija. V stavbi FRI bodo še velika predavalnica z 200 sedeži, osem drugih predavalnic, 13 računalniških učilnic in 23 raziskovalnih laboratorijev ter kabineti za profesorje in strokovne sodelavce. Kaj bo s starimi prostori? Nov sodoben objekt na Večni poti na Brdu stoji na precej odročni lokaciji, saj je precej oddaljen od središča Ljubljane, precej oddaljen je tudi javni potniški promet. A je ljubljanski župan Zoran Janković javno obljubil, da bo do novega središča vozil tudi avtobus.

Kemijska fakulteta je doslej svoj sedež imela na Aškerčevi cesti, računalniška pa pri svoji "mami", na fakulteti za elektrotehniko na Tržaški cesti. S selitvijo kemije in računalništva na Brdo se prostorska stiska rešuje tudi za zadnjo, obenem pa tudi za filozofsko fakulteto, ki bo dobila prostore FKKI.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin