SiolNET. Novice Slovenija
0,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najslabše plačani javni uslužbenci bodo dobili 1050 evrov regresa

0,67

termometer

Evri, bankovci
Foto: Thinkstock

Minister za javno upravo Rudi Medved je v ponedeljkovih Odmevih na TVS dejal, da so aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti že podpisali dva ali trije sindikati, kar pomeni, da so pogoji za izplačilo regresa za javne uslužbence v višini, kot ga je predlagala vlada, že izpolnjeni. Najslabše plačani bodo tako dobili 1050 evrov.

Kot so danes za STA pojasnili na ministrstvu, sta v ponedeljek aneks podpisala Sindikat Glosa in Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J.

Vlada je namreč na zadnjih pogajanjih sindikatom ponudila, da večina v javnem sektorju dobi regres v višini minimalne plače, to je 886,63 evra, omenjeni višji znesek pa je namenjen tistim, katerih plača ne presega minimalne.

Sindikati s predlogom niso bili zadovoljni, saj vlada ni sledila njihovim višjim zahtevam. A če aneksa ne bi podpisal nihče od njih, bi to pomenilo ohranitev obstoječega stanja in bi vsi javni uslužbenci, tudi najslabše plačani, dobili regres zgolj v višini minimalne plače.

Za omenjeno kolektivno pogodbo in anekse, ki se k njej sklepajo, ni določen poseben kvorum in zadostuje, da k podpisu pristopi zgolj en sindikat.

Želijo si čim več podpisov

Kljub temu si, kot je v pogovoru v Odmevih na Televiziji Slovenija (TVS) dejal minister, želijo, da pride aneks do srede do 15. ure podpisat čim več sindikatov javnega sektorja "in s tem priznajo, da je regres v višini, kot ga je predlagala vlada, dobra rešitev."

Za regres v javnem sektorju bi po vladnem predlogu letos skupno namenili nekaj več kot 140 milijonov evrov. Kot je pred časom pojasnila državna sekretarka z ministrstva za javno upravo Mojca Ramšak Pešec, bi bil strošek po sindikalnem predlogu, ki je za tiste z najnižjimi plačami predvideval 1100 evrov, za ostale 900 evrov regresa, 2,65 milijona evrov višji.

Branimir Štrukelj Novice Vlada in sindikati javnega sektorja pri regresu korak bližje banka bankomat denar Novice Dobra novica pred dopustom: regres bo neobdavčen #video

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • majdak / 14.05.2019. ob 16:21 0 0

    Počasi mi to že načenja živce. Krivično do tistih, ki prejemajo malo razliko od najnižje plače. Regres bi moral biti za vse zaposlene enak!

    0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin