Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2024,
13.30

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

znanost inovacija digitalizacija Igor Papič Emilija Stojmenova Duh Slovenija vlada seja novinarska konferenca

Sreda, 31. 1. 2024, 13.30

2 meseca, 3 tedne

Najranljivejšim računalniki do spomladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Emilija Stojmenova Duh | "Za razvoj digitalne pismenosti je bistveno, da imajo do računalnika dostop vsi otroci, ki so vključeni v osnovnošolsko izobraževanje," pravi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.  | Foto STA

"Za razvoj digitalne pismenosti je bistveno, da imajo do računalnika dostop vsi otroci, ki so vključeni v osnovnošolsko izobraževanje," pravi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Foto: STA

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je na novinarski konferenci po seji vlade predstavila spremembe, ki jih prinaša predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. "Spremembe zakona so manjše, so pa namenjene večji učinkovitosti delovanja mehanizma za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme," je povedala. Vlada je danes dala soglasje tudi k vsebini razpisa za vpis v dodiplomske in magistrske študijske programe v študijskem letu 2024/25. 

Skupine upravičencev, ki so v okviru vsakokratnega javnega poziva upravičeni do izposoje računalniške opreme, se s predlogom veže na veljavni načrt spodbujanja digitalne vključenosti. Ker vlada želi, da bi najranljivejše skupine prebivalstva računalniško opremo prejele v najkrajšem možnem času, predlog zakona določa upravičence za letos neposredno z zakonom.

Za razvoj digitalne pismenosti je bistveno, da imajo do računalnika dostop vsi otroci, ki so vključeni v osnovnošolsko izobraževanje.

Sprememba določa, da so upravičenci tiste družine, ki imajo vsaj enega otroka, ki je vključen v osnovnošolsko izobraževanje in so kot upravičenci do otroškega dodatka vključeni v prvi dohodkovni razred. To pomeni upravičence, katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 221,46 evra. Če oprema ostane, se lahko krog upravičencev razširi na 2. dohodkovni razred, kjer mesečni dohodek ne presega 369,11 evra," je povedala Stojmenova Duh.

Emilija Stojmenova Duh
Novice SDS vložila interpelacijo zoper Emilijo Stojmenovo Duh

Ne glede na to, da se stanje v državi izboljšuje, je nadaljevala ministrica, je v Sloveniji še vedno 37 tisoč otrok pod pragom revščine, kar je skrb vzbujajoče dejstvo, ki ga potrjujejo tudi podatki Unicefa. Zato je pomembno zagotoviti, da bodo otroci iz revnejših družin imeli dostop do računalniške opreme.

Poudarila je, da je digitalna vključenost družbeno vprašanje tako za razvoj posameznikov kot celotne družbe. 

Računalniška oprema je osnova za digitalno vključenost. Dostop do interneta je danes vir informacij do znanja in zaposlitev, omogoča tudi uporabo cele vrste digitalnih e-storitev (uprave, zdravstvo, poslovanje, izobraževanje ...).

"Sprejetje tega zakona bo omogočilo večjo enakopravnost ranljivih skupin prebivalstva in njihovo digitalno vključenost. Mehanizem je eden od stalnih ukrepov spodbujanja digitalne vključenosti," je povedala Stojmenova Duh. Ministrstvo bo poskrbelo za sprotno dodajanje opreme v sklad, je še dodala, ne le z rabljenimi računalniki iz javne uprave in lokalne skupnosti pač tudi z novo opremo. Za servisiranje bo poskrbel zunanji izvajalec, ki ga bo določil Javni štipendijski sklad za štipendiranje, ki je tudi nosilec tega mehanizma. 

Računalniki upravičencem še to pomlad

Zakon bo danes poslan v državni zbor, v potrjevanje po skrajšanem postopku, s čimer želijo doseči, da bo računalniška oprema razdeljena še to pomlad. 

Težavo tega ukrepa še vedno predstavlja preveliko število upravičencev, a bistveno manjše od 400 tisoč, kot je bilo sprva predvideno v zakonu. 

Upravičenci bodo, takoj po prejemu odločbe o upravičenosti, lahko prejeli prenosnike, skupaj z odprtokodnim sistemom in  protivirusno zaščito. Nameščanje je bilo predvideno že v lani sprejetem zakonu in znaša približno 25 evrov na prenosnik. 

Nekaj več kot 20 tisoč vpisnih mest

Izjavo je podal tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič: "Vlada je danes potrdila razpisne številke za vpis v dodiplomske in magistrske študijske programe v študijskem letu 2024/25, tako za javne kot tudi zasebne visokošolske zavode. Govorimo o nekaj več kot 20 tisoč razpisnih mestih, natančne številke pa bodo v kratkem objavljene na spletni strani ministrstva in vlade."

Igor Papič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Pojasnil je še, da je med razpisnimi mesti več kategorij za slovenske državljane, državljane EU, Slovence brez državljanstva in tujce. Tako bo denimo za slovenske državljane na voljo 16.820 mest. 

Vlada je sprejela lanske usmeritve, zato so lahko na nekaterih deficitarnih programih delno povečali vpisne številke.  
Igor Papič
Novice Papič: V letu 2024 bo za 30 odstotkov več sredstev za znanost kot letos
Lesna biomasa
Novice Vlada potrdila dodatnih skoraj 80 milijonov evrov za zamenjavo kurilnih naprav
Migranti
Novice Vlada zamaknila selitev mladoletnikov brez spremstva na novo lokacijo

 

 

Ne spreglejte