Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 1. 2024,
14.01

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

Emilija Stojmenova Duh SDS koalicija interpelacija digitalizacija

Četrtek, 25. 1. 2024, 14.01

3 mesece

SDS vložila interpelacijo zoper Emilijo Stojmenovo Duh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50
Emilija Stojmenova Duh | Koalicijske stranke so pri komentiranju napovedane interpelacije SDS zoper ministrico za digitalno preobrazbo še zadržane. | Foto Ana Kovač

Koalicijske stranke so pri komentiranju napovedane interpelacije SDS zoper ministrico za digitalno preobrazbo še zadržane.

Foto: Ana Kovač

Poslanska skupina SDS je danes vložila interpelacijo zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh, so sporočili. V koaliciji so s komentarji ob napovedi interpelacije zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh še precej skopi. Kot pravijo, se morajo z vsebino interpelacije najprej seznaniti, pojasnila glede očitkov pa pričakujejo tudi od ministrice.

"Kot je znano, se je ministrstvo na podlagi zakona o digitalni vključenosti odločilo za nakup 13 tisoč računalnikov. Slednji nimajo operacijskega sistema niti antivirusne zaščite, pojavljajo pa se številni pozivi, da se računalniki, katerih skladiščenje stane 2500 eur mesečno, čimprej razdelijo. Postavlja se vprašanje, po kakšnem ključu bodo razdeljeni, pod vprašajem pa je tudi mehanizem za njihovo razdeljevanje. Ker je ta nakup sinonim za popolni fiasko, Poslanska skupina SDS zahteva, da Emilija Stojmenova Duh za svoje netransparentno in neodgovorno delo odgovarja," so ob vložitvi interpelacije navedli v SDS. 

V koaliciji skopi s komentarji 

Gospodarski minister Matjaž Han, ki prihaja iz vrst SD, je ob prihodu na sejo vlade dejal, da interpelacije še ni prebral, zato jo težko komentira. Sicer pa gre za zadevo, ki je stvar stranke, poslancev in tudi vlade, je dodal.

V Levici želijo najprej počakati na pojasnila ministrice za digitalno preobrazbo, je povedala koordinatorka Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko. "Seveda mora ministrica pojasniti situacijo, saj naši ministri in ministrstva v te stvari niso bili vpleteni," je dodala.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je poudaril, da je treba čim prej odpraviti manko, ki ga imamo v Sloveniji na področju digitalne vključenosti. "Potrebe po računalnikih so velike. Najbrž potrebujemo več kot 200 tisoč računalnikov za normalno digitalno vključenost in to mora biti prva naloga ministrice," dejal. Sicer pa je napovedi interpelacij pripisal "zanimivemu času političnega odločanja v luči evropskih volitev".

 

Emilija Stojmenova Duh
Novice V SDS bodo predstavili razloge za interpelacijo zoper Stojmenovo Duh
DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas
Novice 13 tisoč računalnikov Stojmenove Duh: Računalniki so novi, skladiščeni na varnem
DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas
Novice Ministri v Bruslju o krepitvi evropskega digitalnega prehoda
Ne spreglejte