SiolNET. Novice Slovenija
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nadzor po vsej Sloveniji: "Za volanom ne bodite za ekranom"

0,29

termometer

vožnja telefon
Poleg poostrene zakonodaje imata tudi ozaveščanje skozi leto in nadzor policije pozitiven učinek na prometno varnost. Prav tem trem dejavnikom namreč agencija pripisuje desetodstotni upad kršitev uporabe mobilnega telefona med vožnjo v letu 2021 v primerjavi z letom prej. Foto: Getty Images

Agencija za varnost prometa danes začenja nacionalno preventivno akcijo Varno brez telefona v prometu, ki bo trajala do 23. januarja. V njej bo policija nadzirala uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme, ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila, so napovedali na agenciji.

V okviru akcije želi agencija voznike ozaveščati in informirati o tveganjih zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Policisti bodo poleg voznikov motornih vozil pozorni tudi na druge prekrškarje, predvsem izpostavljene udeležence v prometu: pešce in kolesarje.

Mobilni telefoni so zadnje desetletje eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu in do 23-krat povečajo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Agencija za varnost prometa in policija zato pozivata: "Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih naj počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!"

VOZNIK alkohol Novice Akcija v Sloveniji: popolnoma treznih le 70 odstotkov voznikov

Strožje kazni, tudi če ste v prometu brez vozniškega dovoljenja 

Agencija želi s kampanjo udeležence cestnega prometa informirati tudi o novih zakonskih določbah. Te so začele veljati sredi avgusta in so s seboj prinesle strožje kazni. Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov in tri kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja, torej voznike koles, električnih skirojev in preostalih lahkih motornih vozil, pa kazen znaša 120 evrov.

V času kampanje bo Agencija za varnost prometa po Sloveniji ter za potrebe sodelavcev iz 74 občinskih svetov za preventivo razdelila 15 tisoč letakov in 900 plakatov za ozaveščanje ter 2.500 dišavnikov za avtomobile, ki jih bodo razdeljevali kandidatom v izpitnih centrih po Sloveniji, prek občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, policija pa ob nadzoru voznikov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin