Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2019,
11.53

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

sodišče UKC Ljubljana podkupovanje

Torek, 29. 1. 2019, 11.53

5 let, 2 meseca

Nadaljevanje sojenja zaradi preskakovanja čakalnih vrst v UKC Ljubljana brez priznanj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so se danes nadaljevali predobravnavni naroki za soobtožene v aferi domnevnega podkupovanja za preskakovanje čakalnih vrst v UKC Ljubljana. Robert Gradišar in zastopnica podjetja Glasstech, ki ju obtožnica bremeni nedovoljenega dajanja daril oziroma pomoči pri tem, krivde danes nista priznala.

V sojenju se je sicer zvrstilo že več predobravnanih narokov. Prvoobtoženi in nekdanji zaposleni v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Uroš Smiljić krivde ni priznal in zanikal, da bi prejel kakršnakoli darila. Obtožnica namreč navaja več primerov, ko naj bi Smiljić zahteval in prejel podkupnine od različnih ljudi v zameno za to, da jim je uredil hitrejše preglede, posege ali zdravljenje pri točno določenih zdravnikih. Podkupnine naj bi bile tako v denarju kot tudi v materialnih dobrinah, od piščancev in jajc do kuhinjske omarice.

Zastopnica podjetja Glasstech Simona Zornada krivde za kaznivo dejanje pomoči pri nedovoljenem dajanja daril danes ni priznala. Njena obramba pa je sledila predlogu Smiljićeve obrambe s prejšnjega predobravnavnega naroka in prav tako predlagala izločitev ovadbe Iztoka Požarja, saj da ni bil ustrezno poučen, da je osumljeni v zadevi. Če bo izločen ta dokaz, predlagajo tudi izločitev drugih, ki so bili pridobljeni na podlage Požarjeve ovadbe.

UKC Ljubljana
Novice Zaradi gripe umrlo že več ljudi, v UKC Ljubljana prepovedali obiske​ #video

Požar krivdo že priznal

Požar, ki je tudi obtoženi v isti zadevi, je na predobravnavnem naroku že priznal krivdo, in sicer, da je Smiljiću plačal 20.000 evrov za to, da bi njegovi partnerki uredil hitrejšo operacijo in zdravljenje raka. Sodnica Nina Drozg Draganič mu bo kazen izrekla v četrtek.

Gradišar, direktor operative v podjetu Fraport, naj bi v zameno za ureditev zdravniškega pregleda pri zdravniku Radu Janši mimo uradnega čakalnega seznama Smiljićevemu družinskemu prijatelju omogočil ogled letališča. Njegov zagovornik Rudi Potrpin je predlagal zaslišanje več zaposlenih na letališču, ki bi pojasnili da gre za popolnoma običajno prakso ogleda letališča. "Šlo je za storitev običajno gostoljubnosti, ki jo Fraport nudi," je dejal.

Ob tem je tožilka Bojana Podgorelec poudarila, da tožilstvu Gradišarju ne očita zlorabe položaja, ampak da je za protiuslugo omogočil določeno korist družinskemu prijatelju obdolženega.

Boris Krabonja
Novice Znani humanitarec ima vsega dovolj: Ljudje, ki jim pomagam, me obsojajo #video

Obtožnice v tej zadevi so vložene zoper deset oseb in dveh podjetji

Predobravnani narok za obtožena zdravnika Janšo in Tomaža Malovrha, ki sta osumljena nedovoljenega sprejemanja daril, je razpisan za 19. februar.

Specializirano tožilstvo je obtožnice v tej zadevi sicer vložilo zoper deset oseb in dve podjetji. V preiskavi se je znašlo tudi več pripadnikov policije, ki naj bi v zameno za Smiljićeve usluge slednjemu med drugim uredili več poletov s policijskim helikopterjem za različne osebe ter priskrbeli informacije iz policijskih evidenc o različnih osebah.

Sportal Milan Mandarić sporoča snubcem: Morali boste plačati #video
Matt LeBlanc
Trendi Mladi mislijo, da je Matt LeBlanc oče Joeyja Tribbianija #video
Stres tesnoba žalost
Novice Deset dejanj, ki jih mnogi označujejo za mobing, pa to niso #video
Ne spreglejte