Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2019,
11.48

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

3

Natisni članek

zdravstvo bolezen bolnišnica

Torek, 29. 1. 2019, 11.48

5 let, 2 meseca

Zaradi gripe umrlo že več ljudi, v UKC Ljubljana prepovedali obiske​ #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

3

Zaradi gripe v letošnji sezoni umrlo že več ljudi, nedavno tudi eden od bolnikov na kliniki Golnik. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) v Ljubljani so zaradi naraščanja primerov gripe in drugih respiratornih okužb do preklica objavili popolno prepoved obiskov, obiske sicer omejujejo tudi druge bolnišnice. 

Več o primerih gripe sta danes v UKC Ljubljana v izjavi za javnost povedali Bojana Beovič, namestnica predstojnice Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, ter Tatjana Mrvič, vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb. 

"Smrtnih žrtev je več"

"Smrtnih žrtev je več," pravi Beovičeva in razlaga, da kar nekaj starih ljudi, ki imajo druge bolezni, zaradi gripe umre. Pretežno zbolevajo prav starejši, bolni ljudje, je pojasnila. To je tudi eden od razlogov za polne bolniške sobe, saj se ob gripi poslabšajo tudi druge kronične bolezni. 

"Statistike smrtnih žrtev zaradi gripe ne vodimo, saj pacienti lahko pridejo tudi z zapletom po gripi," pravi Mrvičeva. Razlog za smrt torej ni gripa kot gripa, ampak zaplet po gripi, razlaga. V zadnjem mesecu so imeli 400 potrjenih primerov gripe, a v praksi je takšnih primerov še več. "Vsem ne delamo diagnostike, posebej otrokom, ki pridejo v bolnišnico z drugimi simptomi," pojasnjuje Mrvičeva. 

"Nismo še na vrhuncu sezone"

"Samo včeraj je bilo 32 potrjenih primerov, danes zjutraj že 17. In ker so oddelki že popolnoma polni, smo se odločili, da zmanjšamo možnost prenosa okužb tudi na račun tega, da prepovemo obiske," je povedala Mrvičeva. 

"Nismo še na vrhuncu sezone," je medtem poudarila Beovičeva in pojasnila, da se število pozitivnih primerov še povečuje. "Vtis je, da je sezona kar huda, glede na število hudo bolnih je podobna tisti iz 2009, ko smo se prvič srečali s pandemsko obliko gripe H1N1. A je še vedno prezgodaj, ker število bolnikov še narašča;" je dodala. 

Na kliniki Golnik popolna prepoved obiskov velja že od 8. januarja, so pa na kliniki zadovoljni s precepljenostjo zaposlenih. Proti koncu lanskega leta so namreč naredili kampanjo in precepljenost povečali za 50 odstotkov, kar je bolj uspešno kot lansko leto, pravijo. Precepljenost se pozna predvsem pri zmanjšanju bolniških odsotnosti. 

Težavni sta prenizka cepljenost in pomanjkanje kadra

Cepivo proti gripi je veliko manj učinkovito kot na primer cepivo proti ošpicam, razlaga Beovičeva. "A vendarle zmanjšuje obolevnost in potrebo po tem, da je bolnik sprejet v bolnišnico, primeri so blažji," pravi. Dodaja, da je pomembno, da je cepljenih čim več ljudi, saj se na tak način ustvari prepreka, ki virusu prepreči, da bi prišel do ranljivih skupin, kot so starejše osebe. 

"Eden od razlogov, da so pri nas ambulante in bolnišnice tako polne, je prav prenizka cepljenost," meni. Glede polnosti bolnišnice je omenila še, da je ena od velikih težav pomanjkanje kadra, tako medicinskih sester kot zdravnikov. "Potrebni bodo dodatni napori tistih, ki še vztrajajo v sistemu," je dodala. 

Poglejte celotno izjavo:

Kljub prepovedi obiskov bodo starši lahko ob otrocih

"Do šestega leta ima starš pravico bivati 24 ur pri otroku," pravi Mrvičeva in pojasnjuje, da bodo v primeru izkazane potrebe z enim od staršev lahko tudi starejši otroci.

Na UKC Ljubljana so sicer na več oddelkih zaradi sezone gripe in drugih okužb dihal že prej veljale omejitve obiska, na nekaterih oddelkih pa so jih zaradi tveganja prenosa bolezni na bolnike že prej popolnoma prepovedali. Število vseh smrtnih primerov zaradi gripe pri nas še ni znano, ker je gripa pogosto smrtonosna v povezavi z drugimi boleznimi, poroča STA.

Kaj storiti, ko zboli otrok:

Kdaj naj otrok zaradi bolezni ostane doma:

Dušan Šešok
Novice Se bodo v vojno za Hidrio vpletli Šešoki iz Iskre?
Sportal Milan Mandarić sporoča snubcem: Morali boste plačati #video
Stres tesnoba žalost
Novice Deset dejanj, ki jih mnogi označujejo za mobing, pa to niso #video
Ne spreglejte