Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 2. 2024,
11.27

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,27
vremenska napoved vreme

Natisni članek

Nedelja, 25. 2. 2024, 11.27

5 mesecev

Nad Slovenijo prihaja pošiljka puščavskega prahu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,27
puščavski prah | Foto Meteoinfo

Foto: Meteoinfo

V prihodnjih dneh bo iz Sahare nad Evropo pripotovala prva večja pošiljka puščavskega prahu v letošnjem letu.

Puščavski prah je že prekril južni in jugovzhodni del Evrope, v prihodnjih dneh pa se bo ob močnih južnih vetrovih, ki pihajo v višinah, razširil daleč proti severu celine in dosegel celo Skandinavijo, poroča vremenski portal Meteoinfo Slovenija.

Marsikje po Evropi se bo nebo v prihodnjih dneh obarvalo v rjave in oranžne odtenke. Iznad Sahare bo namreč pripotovala prva večja pošiljka puščavskega prahu v letošnjem letu.

Posted by Meteoinfo Slovenija on Sunday, February 25, 2024

V Sloveniji lahko povišane koncentracije prašnih delcev v višjih plasteh ozračja pričakujemo od srede naprej, puščavski prah pa naj bi po trenutnih projekcijah nad nami vztrajal vsaj kakšen teden, pojasnjujejo na portalu Meteoinfo Slovenija ob pripombi, da v tem obdobju raje počakajte s pranjem avtomobila. Napovedanega je namreč tudi nekaj dežja, ki bo prah izpiral na izpostavljene površine.

V ponedeljek bo sicer sprva precej jasno, čez dan bo oblačnost od zahoda naraščala. V vzhodnih krajih bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od osem do 13, na severozahodu okoli štiri stopinje Celzija. V torek bo oblačno. V severovzhodnih krajih bo suho, drugod bo od zahoda začelo rahlo deževati. V sredo bo pretežno oblačno, ponekod bo še lahko padla kakšna kaplja dežja.

Ne spreglejte