Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2019,
6.26

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

4

Natisni članek

prazniki prazniki velika noč Veliki petek cerkev

Petek, 19. 4. 2019, 6.26

5 let

Papež v Vatikanu vodil obrede velikega petka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

4

Papež Frančišek | Papež se je ob začetku obredja velikega petka ulegel na tla in nekaj minut molil. | Foto Reuters

Papež se je ob začetku obredja velikega petka ulegel na tla in nekaj minut molil.

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes v baziliki svetega Petra vodil obrede velikega petka, s katerimi se kristjani spominjajo Jezusove smrti na križu. Zvečer pa bo v rimskem Koloseju vodil še križev pot, na katerem pričakujejo več deset tisoč ljudi.

Papež se je ob začetku obredja velikega petka ulegel na tla in nekaj minut molil. Slovesnosti so se udeležili številni kardinali, škofje in pri svetem sedežu akreditirani diplomati.

Letos v ospredju brezdomci

Zvečer bo Frančišek z verniki z vsega sveta v rimskem Koloseju tradicionalno molil križev pot. Pričakujejo, da se bo te slovesnosti udeležilo več deset tisoč vernikov. Letos bo križev pot v znamenju izobčencev.

Papež Frančišek | Foto: Reuters Foto: Reuters

V ospredju so tako letos brezdomci, mladi brez upanja, dela in perspektive ter migranti, ki so umrli v Sredozemskem morju. Besedila, ki jih bodo prebrali ob 14 postajah križevega pota, je napisala italijanska redovnica Eugenia Bonetti, ki rešuje ženske, prisiljene v prostitucijo.

Ob križevem potu, ta sodi med vrhunce velikonočnih praznovanj v Rimu, bodo v italijanski prestolnici veljali strogi varnostni ukrepi. Med velikonočnimi praznovanji bo v Rimu za varnost skrbelo tudi več tisoč vojakov.

Slovesnosti tudi drugod po svetu

Križev pot je najdaljša velikonočna liturgija in traja skoraj tri ure. Velja za najbolj čustveno liturgijo velikega tedna. Papež bo na veliko soboto v baziliki svetega Petra daroval še velikonočno vigilijo. V nedeljo pa bo na Trgu svetega Petra vodil velikonočno mašo, nato pa bo podelil še velikonočno voščilo mestu in svetu (urbi et orbi).

krščanstvo Velika noč | Foto: Reuters Foto: Reuters

Slovesnosti ob velikem petku bodo danes tudi v Jeruzalemu in drugod po svetu, obrede velikega petka pripravljajo tudi po slovenskih cerkvah. V ljubljanski stolnici bo bogoslužje vodil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar.

V evangeličanskih cerkvah na veliki petek zvečer poteka osrednje velikonočno bogoslužje. Slednjega bo v evangeličanski cerkvi v Ljubljani vodil evangeličanski škof Geza Filo.

Na veliko noč se kristjani spominjajo Jezusovega trpljenja, njegove smrti na križu in vstajenja. Po besedah ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika je učlovečenje Boga in nato njegovo darovanje na križu za človeštvo edinstveno za krščansko vero in ga druge vere ne poznajo.

Ne spreglejte