Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2018,
17.12

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

3

Natisni članek

Vonarsko jezero Rogaška Slatina jezero

Torek, 10. 7. 2018, 17.12

5 let, 9 mesecev

Na Štajerskem že prihodnje leto novo jezero #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

3

Vonarsko jezero so zaradi onesnaženja in smradu leta 1988, le osem let po njegovem nastanku, izpraznili. 30 let pozneje pa ta zgodba dobiva epilog, saj naj bi v jezeru, ki leži na območju Slovenije in Hrvaške, predvidoma lahko uživali že prihodnje leto.

Izsušeno nekdanje jezero lahko vidimo s ceste na relaciji Rogaška Slatina-Vonarje-Podčetrtek, občina Rogaška Slatina pa se že vrsto let prizadeva za oživitev ideje Vonarskega jezera.

Trendi Blejsko jezero pritegnilo pozornost zvezd rocka

Na spletni strani občine pišejo, da ta pogled "pri marsikom vzbuja vprašanje, ali se bomo v prihodnosti lahko sprehajali po urejeni rekreacijski poti ob jezeru, posedeli na obali in spili jutranjo kavo ob pogledu na prebujajoče se jezero". Misel na to se jim zdi prijetna, turistično privlačna in uresničljiva.

Vonarsko ali Sotelsko jezero so konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja z zajezitvijo reke Sotle uredili za zagotavljanje poplavne varnosti in koriščenje akumulirane vode. Površina jezera je bila 195 hektarov, obala je bila dolga 16,5 kilometra. Voda je zaradi neurejene kanalizacije in pomanjkanja čistilnih naprav z leti postajala vse bolj umazana, zato so jezero leta 1988 izpraznili, območje pa se je zaraslo.

Izjemna priložnost za slovenski turizem

Očitno pa bomo na obali jezera lahko posedali hitreje, kot si mislimo. Gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek se je danes v Zagrebu sestal s hrvaškim ministrom za zaščito okolja in energetiko Tomislavom Ćorićem. Določila sta nadaljnje operativne aktivnosti za ponovno ojezeritev tega območja.

Vonarsko jezero | Foto: Maja Kovač Foto: Maja Kovač

Počivalšek Vonarsko jezero vidi kot izjemno priložnost za obogatitev turizma v ponudbi za aktivnega gosta vsak dan v letu. Ta projekt, za katerega bo Hrvaška prispevala 1,1 milijona evrov, Slovenija pa okoli pol milijona evrov, se bo predvidoma končal do aprila prihodnje leto, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

vonarsko jezero | Foto: Občina Rogaška Slatina Foto: Občina Rogaška Slatina

Izvedba projekta bo zahtevna

Ćorić pa je povedal, da se zaveda, da bo izvedba projekta vse prej kot lahka, a obenem izrazil prepričanje, da bosta ciilj, torej zagotavljanje protipoplavnih ukrepov, kot tudi dodana vrednost, ki jo bo jezero doprineslo turistični ponudbi, tega vredna. Današnji sestanek je, kot tudi aprilskega v Rogaški Slatini, označil za pomemben napredek pri nadaljevanju čezmejnega sodelovanja.

"V zadnjih nekaj mesecih nam je uspelo narediti odločne korake za ponovno ojezeritev Vonarskega jezera in nadgradnjo njegove osnovne protipoplavne funkcije v cvet turistične ponudbe, s katerim bosta pridobili obe državi. Vsi vključeni v projekt so se pokazali kot izjemno sodelovalni in ciljno usmerjeni, zato imamo na mizi povsem realen, medsebojno usklajen in dosegljiv načrt," je dejal Počivalšek.

Fotogalerija
1 / 3

Dodal je še, da je naslednji pomemben mejnik v projektu postavljen na konec avgusta, ko mora strokovna skupina izvesti javno naročilo za izvedbo naloge in podpis pogodbe, konec oktobra pa bodo preverili, kako napredujejo elaborati na izbranih področjih.

Vonarsko jezero | Foto: Maja Kovač Foto: Maja Kovač

Vogar
Trendi Fotogenično Bohinjsko jezero: še bolj spektakularno, kot ste si predstavljali? #foto
Jezero Jasna razgled
Trendi Jezero s spektakularnim razgledom, kjer je padel filmski rekord #foto
Ne spreglejte