Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
16. 3. 2019,
16.33

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

viralka Danska zavetišče mačka

Sobota, 16. 3. 2019, 16.33

5 let, 1 mesec

Na severu Evrope našli zavrženo muco iz Slovenije

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Muca, najdena, Danska | Kako se je slovenska mačka znašla na Danskem, ni znano, prevladuje pa teorija, da se je tja najverjetneje pripeljala kot slepa potnica na tovornem vozilu. | Foto Facebook

Kako se je slovenska mačka znašla na Danskem, ni znano, prevladuje pa teorija, da se je tja najverjetneje pripeljala kot slepa potnica na tovornem vozilu.

Foto: Facebook

V torek ponoči so ob avtocesti na severu otoku Zelandija na Danskem našli zapuščeno muco, za katero se je pozneje izkazalo, da prihaja iz Slovenije. Muco so odpeljali na suho v zavetišče Karla Kattehjem, ki je sprožilo iskalno akcijo, s katero so želeli najti njenega lastnika. Ta ne živi več v Sloveniji, so ugotovili. Željo po posvojitvi slovenske mačje popotnice je medtem izrazilo že več sto ljudi.

"Muco smo našli 12. marca ponoči ob avtocesti v bližini mesta Nyköbing Sjelland. Noč je bila nevihtna, noro je deževalo," je za Siol.net pojasnil Kasper Martlev, predsednik danskega zavetišča za živali Karla Kattehjem v bližnjem kraju Höjby. 

Žival so odpeljali v zavetišče in ji ponudili hrano in nujno oskrbo. Odstraniti so ji morali kepe zavozlane dlake, imela je tudi rane na zadnjih nogah in poškodovane zobe.

"Nato smo preverili, ali je bila muca čipirana, ugotovili, da je, pa tudi, da njena številka v danskem registru mačk ne obstaja. Bila je slovenska," je nadaljnji postopek opisal vodja zavetišča Martlev.

Območje na Danskem, kjer so našli muco, je od Slovenije oddaljeno okoli 1.500 kilometrov. Kliknite na fotografijo za natančnejši prikaz zemljevida. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Območje na Danskem, kjer so našli muco, je od Slovenije oddaljeno okoli 1.500 kilometrov. Kliknite na fotografijo za natančnejši prikaz zemljevida. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Novico, da so našli muco s slovenskim čipom, je zavetišče Karla Kattehjem delilo na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook, ki mu sledi več kot pet tisoč ljudi. 

Objavo je do zdaj videlo že več kot sto tisoč uporabnikov, delilo pa okoli tisoč. Med njimi je bil tudi slovenski profil Mačjelovka - društvo za pomoč prostoživečim mačkam, s katerim so se v zavetišču Karla Kattehjem tudi povezali, da bi jim pomagali ugotoviti identiteto slovenskega lastnika najdene muce, je povedal Kasper Martlev.

Pri Mačjelovki so dansko zavetišče po informacije napotili k Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ki upravlja slovenski register podatkov o psih CRPsi. Ker ločen register za mačke v Sloveniji še ne obstaja, se tudi podatki o mačjih mikročipih zapisujejo v CRPsi. 

Na UVHVVR so za dansko zavetišče potrdili, da se številka mikročipa na severu Evrope najdene muce ujema z vnosom v slovenskem registru, a da je bila izvožena, kar pomeni, da lastnik živali ne živi več v Sloveniji. Na UVHVVR bodo v prihodnjih dneh poskusili najti več informacij o lastniku, je za Siol.net še pojasnil Martlev. 

Mačjelovka | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona
V komentarjih pod zgornjima objavama o slovenski muci na profilu Karla Kattehjem na Facebooku se je javilo tudi ogromno Slovenk in Slovencev, ki so v angleškem in nekateri celo v danskem jeziku poskusili pomagati z nasveti, kam naj se dansko zavetišče obrne po pomoč.

Med tisoč uporabniki, ki so delili objavo o najdeni muci, je bila prav tako večina slovenskih, precej tako danskih kot slovenskih uporabnikov pa je izrazilo tudi željo po posvojitvi muce.

Preberite tudi:

maček, mačka
Novice Pogrešano mačko po dveh mesecih našli 1.600 kilometrov stran od doma
Novice Zakaj mačke tako rade lezejo v škatle?
Distracted boyfriend
Novice Prizor iz Madžarske zabava internet: ali sploh vedo, koga so dali na panoje?
Ne spreglejte