Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 11. 2022,
7.04

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,07

49

Natisni članek

agresija Rusija Ukrajina Borut Pahor Robert Golob Svet za nacionalno varnost

Sreda, 30. 11. 2022, 7.04

1 leto, 4 mesece

Golob: Dokler imajo Ukrajinci voljo do vojaške obrambe, jih bomo podprli #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,07

49

"Debatirali smo, kako nadaljevanje ruske agresije vpliva na varnostne razmere v Sloveniji," je uvodoma po prvi seji Sveta za nacionalno varnost (SNAV), povedal predsednik vlade in hkrati predsednik sveta Robert Golob. Poudaril je, da so sprejeli tudi enotno oceno, da bo Slovenija podpirala ukrajinsko ljudstvo, dokler ima voljo do vojaške obrambe. Seje se je med drugimi udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

"Debata je tekla prek poročevalcev, seznanili smo se s situacijo v Sloveniji in Ukrajini, na vseh relevantnih področjih − od zunanjepolitičnega do obrambnega, notranjepolitičnega, infrastrukturnega in pa obveščevalnega področja. Dobra novica je, da v Sloveniji ne zaznavamo nobenega povečanega obsega tveganj ali ogroženosti iz tega naslova," je javnosti sporočil Robert Golob.

Razmere ostajajo zares kritične, je poudaril Golob, "še posebej, odkar so se začeli sistematični napadi ruske strani na civilno infrastrukturo, energetsko infrastrukturo, ko ne ciljajo več vojaških ciljev, ampak želijo izčrpati voljo ukrajinskega naroda do obrambe in pa ukrajinsko državo".

Na seji so sprejeli soglasni sklep, da so seznanjeni s situacijo, hkrati pa so bili enotni v oceni, "da dokler ima ukrajinsko ljudstvo voljo do vojaške obrambe, je naša moralna dolžnost, da ga v tem podpiramo, in da nimamo nobene pravice, da ga silimo v rešitve, s katerimi se sami ne strinjajo," je še dejal premier.   

Pahor: Slovenija ukrepa ustrezno

Ravnanja slovenskih oblasti so navznoter v državi in navzven v mednarodni skupnosti ustrezna in primerna, pa je izpostavil predsednik republike Borut Pahor.

"Zdi se mi pomembno, da skrbno varujemo politično enotnost navznoter glede našega odnosa do ruske agresije na Ukrajino, in seveda, da smo del enotnosti zahodnega sveta pri soočanju s temi varnostnimi, političnimi in gospodarskimi grožnjami."  

Tonin: Sesti za pogajalsko mizo ni tako enostavno 

"Sestanek je bil po moji oceni koristen," je po seji sveta dejal Matej Tonin iz NSi. "Ključno je, da pridemo do miru, da po svojih močeh podpiramo Ukrajino. Ker šele takrat, ko bo tudi Rusija ocenila, da na terenu ne more več dobiti vojaških ugodnosti, bo prava pripravljenost, da se bosta na diplomatskem parketu sklenila mirovna pogodba in trajni mir," je povedal med drugim. 

Ker gre ob preučevanju nacionalnovarnostnih vidikov nadaljnje agresije Rusije na Ukrajino za vprašanje, ki zahteva usklajeno delo, je premier na sejo poleg članov SNAV povabil tudi predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič ter predstavnike vseh političnih strank in narodnih manjšin v državnem zboru.

Člani ožje sestave SNAV so se na neformalnem posvetovanju sestali sredi novembra po incidentu na poljsko-ukrajinski meji, ko je na vzhod Poljske priletela raketa in zahtevala dve življenji. Kot je takrat dejal Golob, ni nobene potrebe po dvigu stopnje pripravljenosti v Sloveniji, saj se ocena ogroženosti ni dvignila.

Benedejčič: Slovenski vojaki na misijah v tujini niso ogroženi 

Tudi slovenski vojaki na misijah v tujini zaradi incidenta niso ogroženi, kar velja tudi za člane slovenskega kontingenta v okviru misije Okrepljena prednja prisotnost v Latviji, je po posvetu dejal državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Andrej Benedejčič.

Glede morebitne dodatne vojaške pomoči Ukrajini pa je dejal, da je Slovenija svoje že prispevala, da spremlja razmere in da razmišlja predvsem v smeri pomoči Ukrajini, med drugim pri obnovi energetske infrastrukture.

Novice Golob ob obisku UKC: Z današnjim dnem začenjamo z razvojnim ciklom
Robert Golob
Novice Golob: Pri Bešiču Loredanu prevladala čustva. Takšnih navodil mu nisem dajal. #video
Predsednik vlade Robert Golob se bo srečal z novoizvoljeno predsednico republike Natašo Pirc Musar
Novice Koalicijski partnerji do petka z imeni za nove ministre
Ne spreglejte