Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2022,
13.41

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,16

77

Natisni članek

Robert Golob Ministrstvo za zdravje Danijel Bešič Loredan

Torek, 29. 11. 2022, 13.41

1 leto, 4 mesece

Golob: Pri Bešiču Loredanu prevladala čustva. Takšnih navodil mu nisem dajal. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,16

77

Predsednik vlade Robert Golob je, kar zadeva očitke Fidesa o grožnjah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana vodji pogajalske skupine zdravniškega sindikata, zatrdil, da sam ministru ni dajal nobenih takšnih navodil. Se je pa z Bešičem Loredanom pogovoril in ta mu je pojasnil, da so pri njem v enem od pogovorov z zdravniki "prevladala čustva".

Ministra za zdravje so na današnji tiskovni konferenci vprašali, ali se je opravičil za grožnje. "Nisem se opravičil, ker se o tem nismo pogovarjali. Ves koncept ima daljšo zgodbo. Še pred stavko Fidesa me je takratni vodja pogajalske skupine povlekel na stran in rekel, Danijel, zmenimo pod mizo, ker smo vedno tako počeli. Rekel sem, da bo tokrat pač drugače. Kar sva se pogovarjala potem, je stvar debate med mano in Konradom Kuštrinom," je povedal Danijel Bešič Loredan, a nadaljeval, da je šel nato sam enkrat na Fides, potem ko so sklenili sporazum, in dodal, da je bil tam ves sindikat, kjer so se odkrito pogovarjali o vseh vprašanjih. Dodal je, da debata ni bila prijetna.

"11. novembra sem se zjutraj v kavarni srečal z dr. Zemljičem, kjer sva se kolegialno usedla in se pogovarjala. Vse karte so bile odprte, odprla sva vse teme," je povedal minister.

Minister: Ta lekcija je zame dovolj

"Ko je v javnost prišlo obvestilo, da želi Fides stvar zaostriti, sem ga poklical z osebnega telefona, šlo je za osebni klic, kot kolega kirurg kolegu internistu. In da, čustva so me odnesla, nisem pa si predstavljal, da lahko nekdo to snema. S predsednikom vlade sva se na to temo pogovorila. Dejstvo je, da ni bilo nobenih osebnih groženj, je bila pa to čvrsta, moška zdravniška debata, ki na kirurški strani preseže internistično. Tako pač je. Tako se med sabo pogovarjamo," je povedal in pojasnil, da so mu zdaj v kabinetu predsednika vlade pojasnili, da kogarkoli kliče, tega ne počne kot zdravnik, ampak kot minister za zdravje in kot podpredsednik vlade.

"Ta lekcija je zame dovolj, in kogarkoli kličem, je v tej državi očitno samoumevno, da se fotografiramo, snemamo in da to posluša vsa javnost," je še povedal minister in dodal: "Tudi prav, tako to je. Jaz se za to, da sem se čustveno odzval kot zdravnik kirurg za nekaj, kar se dogovoriš med kolegi in odpreš debato in potem je to nekaj drugega, opravičujem. Če sem karkoli naredil narobe in bodo sproženi postopki, bom vse te postopke tudi opravil," je dejal.

Ponovil je, da je šlo za osebno komunikacijo, ki se je zgodila že večkrat, in poudaril, da sam pogovorov ni nikoli snemal, čeprav so bile teme "vroče in žgoče in so se dotaknile marsikoga".  "S tem želim to zadevo končati, iskreno, ker ni bil moj namen kogarkoli v kaj prisiliti. Mislim pa, da smo v družbi na prelomnem trenutku, kaj je prav in kaj ni," je sklenil.

V Fidesu ministru očitali, da je od Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki na današnjih pogajanjih z vlado sicer niso dosegli govora, so namreč Bešiču Loredanu očitali, da naj bi v telefonskem pogovoru od podpredsednika zdravniškega sindikata Fides Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado.

Minister naj bi Zemljiču med drugim dejal, da ima "ukaz premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides".

Novinarska konferenca po pogajanjih z zdravniki in zobozdravniki
Novice Pogajanja med vlado in zdravniškim sindikatom Fides propadla #video #foto

Golob verjame, da se te stvari ne bodo več ponavljale

Golob pa je v današnji izjavi za medije ob robu obiska NUK zatrdil, da takšnih navodil, še najmanj za "stiskanje" sindikata Fides, ministru ni dajal.

Se je pa o teh očitkih z Bešičem Loredanom pogovoril. Kot je dejal, ga je minister obvestil, da je imel več razgovorov, "dobesedno zasebnih razgovorov" z različnimi zdravniki in da so v enem od teh razgovorov "čustva prevladala nad besedami".

"Jaz sem to sprejel, verjamem, da je tudi minister razumel, da se stvari ne bodo več ponavljale," je še dodal Golob.

Po Golobovih besedah minister dela odlično

Bešič Loredan ima tako še vedno podporo predsednika vlade, ob čemer je Golob prepričan, da uživa tudi veliko podporo med državljani. Spomnil je na številne težave in odprta vprašanja v zdravstvu, minister pa pri njihovem reševanju po njegovih besedah dela odlično. "Seveda mu zaupam in verjamem, da je tudi ključen za to, da končno zdravstvo po 30 letih spravimo na raven, ki si jo Slovenci in Slovenke zaslužijo," je še dejal.

Na Golobovo izjavo so se odzvali tudi v sindikatu Fides, ki je grožnje ministra prijavil sekretariatu vlade zaradi kršitev etičnega kodeksa, je poročal Radio Slovenija. V Fidesu so zapisali:

"Sindikat FIDES je presenečen, da predsednik Vlade RS, dr. Robert Golob, komentira našo prijavo, še preden nas je Vlada kot prijavitelja seznanila s svojim stališčem in ukrepi do naše prijave. Sindikat FIDES ne bo v javnosti polemiziral o dogodku do poteka roka za odgovor Vlade in pričakuje, da se bosta predsednik Vlade RS in podpredsednik vlade ter minister za zdravje držala enakega bontona. Verbalno nasilje ni stvar dnevne politike in če ta problem ta vlada namerava resno reševati, mora najprej sama postati zgled," so zapisali v sporočilu za javnost.
Nuk 2
Novice Gradnjo NUK II bodo začeli prihodnje leto, končan naj bi bil leta 2026 #foto
Ne spreglejte