Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2022,
9.38

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

49

Natisni članek

Fides sindikat Robert Golob Ministrstvo za zdravje Danijel Bešič Loredan

Torek, 29. 11. 2022, 9.38

1 leto, 4 mesece

Pogajanja med vlado in zdravniškim sindikatom Fides propadla #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

49

Vladna stran in reprezentativni sindikati zdravnikov in zobozdravnikov danes niso sklenili dogovora, je po koncu pogajalske seje dejal vodja pogajalske skupine Fidesa Gregor Zemljič. Kot je dodal, so pogajanja s tem zaključena. O nadaljnjih aktivnostih bo v kratkem odločalo vodstvo sindikata. Zemljič možnosti stavke ni izključil. "Danes je vladna stran zaključila pogajanja s sindikatom Fides brez jasnega epiloga," pa je na novinarski konferenci po koncu pogajanj povedal tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Vodja pogajalske skupine Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Gregor Zemljič je po pogajanjih, ki so trajala približno eno uro, dejal, da je že napoved novinarske konference ministrov za zdravje in za javno upravo Danijela Bešiča Loredana in Sanje Ajanović Hovnik ob 13. uri, dve ure od začetka pogajanj, predstavljala slab znak.

Fotogalerija
1 / 9

"Vlada zdravstvo razume kot celoto in želi reševati težave sistemsko. Pogajanja, ki so tekla so bila s precej nihanji. Predlog sindikatov je zvišanje vsem zdravnikom za pet plačnih razredov plus en že dogovorjen razred z 1. aprilom 2023, torej vsem zdravnikom za šest razredov. Vladni predlog je bil, da dviguje plače selektivno," je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki bo jutri nadaljeval pogajanja z drugimi zdravniškimi sindikati.

Tako je vlada predlagala dvig plač za štiri plačne razrede (in enega v okviru aprilskega dviga plač v javnem sektorju) za zdravnike, ki so umeščeni do 57. plačnega razreda. Zdravnikom v tem razredu pa je ponudila dogovorjeno opravo plačnega stropa s prihodnjim aprilom, dogovorjenemu dvigu plač za en plačni razred pa so dodali še enega, torej skupaj dva.

"Ne govorimo o dvigu plač, ampak o poskusu uravnoteženja za leto 2023, sindikatom ponujamo roko, da oblikujemo stavkovno zavezo do Fidesa, steber zdravstva do 1.4. in enega do 30.6., tako da gre vse to v zakonodajni postopek. Vlada je namreč jasno dala vedeti, da želijo od 1. januarjem 2024 imeti drugačno zdravstvo, zdravstvo kot sistem, drugačen plačni sistem in del reform, ki se bodo implementirale s 1.januarjem 2023," je dejal minister.

Ob tem je poudaril, da se vlada zaveda, da v okviru obstoječega plačnega sistema ne more odpraviti vseh plačnih nesorazmerij, nastalih lanskega novembra.

V sredo se namreč vladna stran zopet sestane z reprezentativnimi sindikati zdravstva in socialnega varstva. Kot je pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, pravno gledano za sklenitev sporazuma z vlado zadostuje že en podpisnik kolektivne pogodbe. Vladni predlog sicer tudi za Fides ostaja na mizi, je poudaril Bešič Loredan.

Ministrica: Gre za 611 milijonov

"Vse skupaj predstavlja 611 milijonski paket, ki smo ga namenili za plače v javnem sektorju za leto 2022 in 2023, predvidevali smo tudi realizacijo preteklih dogovorov s prejšnjimi vladami. Predvideli smo maso denarja, ki jo bomo morali nameniti za to, da do sistemskih sprememb vsaj zasilno izravnamo sistem, da bomo lahko skupaj dosegli ta družbeni dogovor kako s plačami in drugimi stvarmi naprej. Samo plače v zdravstvu niso dovolj, tega se zavedamo. Javno zdravstvo želimo narediti bolj dostopno," je pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik.

Poudarila je, da se nikomur nič ne jemlje, ter da nikogar ne pogojujejo z ničemer. "Plačna reforma je napovedana, nesorazmerja in anomalije bo vlada ustrezno naslovila," je še dodala. Ministrica Ajanovič Hovnikova je poudarila, da gre, kar se stavke tiče, za politični pritisk.

 

Novinarska konferenca po pogajanjih z zdravniki in zobozdravniki | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Predstavnik sindikata: Bili smo šokirani

"Mi smo šokirani zaradi dogodkov v zadnjem tednu," je po zaključku pogajanj dejal Zemljič, ki je pojasnil, da gre za zadnja pogajanja o zdravniških plačah, saj je bila današnja ponudba vlade končna.

Na podlagi novih izračunov finančnega učinka vladnega predloga, ki ga je sindikatom posredovala vlada, so v Fidesu po Zemljičevih besedah pripravili protipredlog. Ta je predvideval povišanje plač izkušenim zdravnikom za 12 odstotkov, a to danes ni bilo na mizi: "Edini problem so prepoznali pri preskoku iz specializanta v specialista, kjer so ponudbo izboljšali za en plačni razred."

Članstvo Fidesa je sicer danes pričakovalo dogovor, v nasprotnem primeru pa zaostrovanje sindikalnih aktivnosti. Zato bodo sedaj stekli pogovori v predsedstvu sindikata in pogajalski skupini, nato pa bodo v najkrajšem možnem času sklicali glavni odbor, ki bo odločal o nadaljnjih korakih.

Robert Golob
Novice Golob: Pri Bešiču Loredanu prevladala čustva. Takšnih navodil mu nisem dajal. #video

Minister po naročilu predsednika vlade Fidesu grozil s totalno vojno?

Minister za zdravje Daniel Bešič Loredan naj bi sicer med pogajanji domnevno po naročilu predsednika vlade Roberta Goloba v primeru, da zdravniški sindikat Fides izvede stavko, grozil s totalno vojno, osamitvijo Fidesa in razkritjem zdravniških zaslužkov. Fides je grožnje ministra prijavil sekretariatu vlade kot kršitev etičnega kodeksa, poroča Radio Slovenija.

Predsednik vlade Robert Golob je zatrdil, da sam ministru ni dajal nobenih takšnih navodil. Se je pa z Bešičem Loredanom pogovoril in ta mu je pojasnil, da so pri njem v enem od pogovorov z zdravniki "prevladala čustva".

Ministra za zdravje so danes na tiskovni konferenci vprašali, če se je opravičil za grožnje. "Nisem se opravičil, ker se nismo o tem pogovarjali. Celoten koncept ima daljšo zgodbo. Še pred stavko Fidesa me je takratni vodja pogajalske skupine povlekel na stran in rekel, Danijel, dajmo se zmeniti pod mizo, ker smo vedno tako počeli. Rekel sem, da bo tokrat pač drugače. Kar sva se naprej pogovarjala, je stvar debate med mano in Konradom Kuštrinom," je povedal Danijel Bešič Loredan, a nadaljeval, da je šel nato sam enkrat na Fides, potem ko so sklenili sporazum, in dodal, da je bil tam celoten Fides, kjer so se odkrito pogovarjali o vseh vprašanjih. Dodal je, da debata ni bila prijetna.

Se bodo drugi sindikati uspeli dogovoriti z vlado?

Predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je ocenila, da danes ni šlo za pogajanja v pravem pomenu beseda, čeprav je vlada podala približevalni protipredlog. V sindikatu na predlog vlade gledajo kot na celoto znotraj zdravstva, zato se danes do predloga še niso mogli opredeliti. Počakali bodo na sredina pogajanja vladne strani in reprezentativnih sindikatov zdravstva in socialnega varstva. Takrat bo bolj jasno, ali je možen dogovor, je poudarila.

Na vprašanje glede možnosti zaostrovanja je odgovorila, da je ena od možnosti tudi stavka kot skrajna možnost zaostrovanja, če bi v sredo ocenili, da dogovor ni mogoč.

Novice Golob ob obisku UKC: Z današnjim dnem začenjamo z razvojnim ciklom
Novice Pogovori Fidesa in vlade še daleč od dogovora #video
Ne spreglejte