Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 7. 2017,
10.58

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Natisni članek

Branko Grims Hamburg protesti nasilje

Petek, 14. 7. 2017, 10.58

6 let, 9 mesecev

Na protestih v Hamburgu sodelovali tudi Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Hamburg protest G20 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ima "dokaj zanesljive" informacije, da so se protestov v Hamburgu ob srečanju vrha G20 udeležili tudi posamezniki iz Slovenije, je povedal predsednik komisije Branko Grims. A po dosedanjih podatkih Slovencev ni bilo med skrajneži, ki so povzročali najhujše razdejanje.

Po Grimsovih besedah so se protestov v Hamburgu vsekakor udeležili tudi posamezniki iz Slovenije. Predstavniki policije so danes člane parlamentarne komisije obvestili, da se je manjše število ljudi iz Slovenije v Hamburg odpravilo organizirano s tremi kombiji oziroma avtobusi, večje število pa z osebnimi vozili.

Slovencev ni bilo med aretiranimi, legitimiranimi ali ranjenimi

A po dosedanjih podatkih niso potrdili njihove udeležbe v najbolj skrajni obliki nasilja, ki so ga povzročali levičarski skrajneži. Slovencev namreč ni bilo med aretiranimi, legitimiranimi ali ranjenimi, je povedal Grims in dodal, da podatke še zbirajo in da se to še lahko spremeni.

Komisija je po Grimsovih besedah danes dobila tudi informacije, da bo Europol vzpostavil centralno evidenco levičarskih skrajnežev. Vanjo naj bi vnesli tiste posameznike, ki so nagnjeni k nasilju in organizirajo tovrstno uničevanje, kot smo mu bili priča v Hamburgu, je še pojasnil Grims.

Grims: Gre za novo obliko terorizma

To, kar se je zgodilo v Hamburgu, je sicer po Grimsovih besedah streznitev za vso Evropo. Kot je dejal, gre pravzaprav za novo obliko terorizma. "Antifa deluje kot fašistično združenje. Ti ljudje so med seboj povezani in, kar je za Evropo najhujše, tesno povezani tudi z islamskim ekstremizmom," je poudaril Grims in dodal, da je ravno to povezovanje povzročilo takšno razdejanje v Hamburgu.

V Hamburgu, kjer se je minuli teden končal vrh skupine G20, so namreč več dni zaporedoma trajale demonstracije, več se jih je sprevrglo v nasilne demonstracije in spopade protestnikov s policijo. Protestniki so uničevali trgovine in izložbe, zažigali avtomobile in barikade ter metali steklenice. Ranjenih je bilo več sto policistov, nastala je tudi velika gmotna škoda.

Ne spreglejte