SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na programe višjih strokovnih šol v letošnjem študijskem letu vpisanih manj študentov

4

termometer

V študijskem letu 2012-2013 je na univerze in na samostojne visokošolske zavode vpisanih 85.761 študentov, na višje strokovne šole pa 13.545 študentov.

Na višjih strokovnih šolah je vpisanih za okoli 1200 študentov manj kot leto prej, število izrednih pa je za četrtino nižje od števila rednih študentov.

V 1. letnik se je prvič vpisalo 7.000 študentov Po podatkih Višješolske prijavne službe je v letošnjem študijskem letu v višješolske strokovne programe vpisanih 13.545 študentov, v 1. letnik pa se je prvič vpisalo 7.000 študentov.

Med tistimi študenti, ki so vpisani na višje strokovne šole, teh je 13.545, jih je večina vpisanih v programe treh področij. Na področju tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva je vpisanih 30 odstotkov študentov. Na programe s področja družbenih, poslovnih, upravnih in pravnih ved je vpisanih 26 odstotkov študentov, na programe s področja storitev pa 24 odstotkov, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs).

81,4 odstotka študentov je vpisanih v redni študijski program Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) je na visokošolski dodiplomski in podiplomski študij na univerzah in na samostojnih visokošolskih zavodih vpisanih 85.761 študentov. 34,2-odstotni delež predstavljajo tisti študenti, ki so vpisani v prvi letnik. Med vsemi vpisanimi v prvi letnik pa je 88 odstotkov takih, ki so prvič vpisanih v ta letnik. Študentov, ki so vpisani v redni študijski program, je 81,4 odstotka.

Po podatkih MIZKŠ je v letošnjem študijskem letu 14.436 študentov vpisanih v magistrske študijske programe 2. bolonjske stopnje. Podatki Surs še kažejo, da je vpisanih v doktorske študijske programe 3. bolonjske stopnje, 3.436 študentov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin