SiolNET. Novice Slovenija
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na preiskovalni komisiji o otroški kardiologiji padali medsebojni očitki

0,19

termometer

UKC Ljubljana
Foto: Klemen Korenjak

Nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes pred preiskovalno komisijo DZ o otroški kardiologiji dejala, da je bila ustanovitev NIOSB edina mogoča rešitev, tudi zaradi pasivnosti tedanjega vodstva UKC Ljubljana na čelu z generalnim direktorjem Andražem Kopačem in strokovno direktorico Marijo Pfeifer. Druga ji je vrnila očitke.

Aleš Šabeder Novice Šabeder: Naletel sem na alarmantno stanje otroške kardiologije

Marija Pfeifer, ki je danes tudi pričala pred komisijo, je namreč Milojki Kolar Celarčevi očitala, da je kot ministrica pritiskala na vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in nazadnje izsilila tudi njegovo razrešitev. Kritična je bila tudi do načina, kako se je ministrstvo lotilo projekta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB).

Ministrstvo se je "vmešalo" v reševanje težav otroške kardiologije

Kolar Celarčeva, ki je ministrstvo za zdravje vodila od septembra 2014 do septembra 2018, je pred poslanci poudarila, da se je ministrstvo "vmešalo" v reševanje težav otroške kardiologije, ker vodstvo in stroka UKC v 12 letih nista znala ali nista želela rešiti problematike. "Naš edini cilj je bilo zagotoviti kakovostno in varno oskrbo otrok," je zagotovila.

Milojka Kolar Celarc Foto: STA Po njenih besedah je ministrstvo želelo priskočiti na pomoč vodstvu UKC in je s tem namenom ustanovilo projektni svet. Dejala je, da je ministrstvo od Andraža Kopača in Pfeiferjeve dobivalo sporočila, da je stanje otroške kardiologije dobro, obenem pa so iz stroke prihajala opozorila, da je program "nestabilen". Vlada je zato decembra 2017 ustanovila NIOSB.

"Ustanovitev samostojne organizacijske enote je bila edina možna in tudi dobra rešitev," je dodala. Zanikala je, da je ministrstvo od vodstva UKC zahtevalo, naj ne razreši tedanjega strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kendo, se je pa po njenih besedah zavzelo za razrešitev Kopača in Pfeiferjeve, saj nista bila sposobna rešiti težav otroške kardiologije.

Igor Gregorič Novice "Kako se lahko gledamo v ogledalo, če je en sam otrok umrl zaradi nedelovanja sistema?

Počutila sta se kot "peto kolo"

Funkcijo strokovne direktorice UKC je Pfeiferjeva opravljala od decembra 2015 do januarja 2018, pred tem je bila nekaj časa tudi v. d. strokovnega direktorja. Med današnjim pričanjem je zanikala oceno Kolar Celarčeve, da je bil center za obravnavo otrok in odraslih s srčnimi napakami, ki ga je ustanovilo vodstvo UKC, le virtualni center, ki nikoli ni deloval.

UKC Ljubljana Foto: Ana Kovač Trditev Kolar Celarčeve, da je ministrstvo s projektnim svetom pomagalo vodstvu UKC, pa je označila za "totalno farso". Po njenih besedah je bil svet namenjen zgolj temu, da se ljubljanskemu UKC vzame otroška kardiologija in se ustanovi NIOSB. Ponazorila je, da sta se z generalnim direktorjem UKC Kopačem na sestankih sveta "počutila kot peto kolo", kar se je nato pokazalo z njuno razrešitvijo.

Pfeiferjeva je oporekala tudi zagotovilu Kolar Celarčeve, da ni zahtevala Kendove razrešitve. Po njenih besedah je namreč ministrstvo sklicalo sestanek, ki je služil le triurnemu prepričevanju nje in Kopača, da velja Kendo pustiti na položaju. "Del motiva za ustanovitev NIOSB pa je bilo tudi spoznanje, da je treba nekaj narediti za volivce," je še bila kritična.

Sicer je del pričanja Pfeiferjeve pred preiskovano komisijo potekal za zaprtimi vrati. Na odprtem delu seje je namreč nakazala, da so se pritiski na vodstvo UKC dogajali tudi pri načrtovanju investicij v medicinsko opremo.

Pediatrična klinika. Otrok. Novice Otroški srčni kirurgi bodo dobili okrepitev #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin