SiolNET. Novice Slovenija
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Otroški srčni kirurgi bodo dobili okrepitev #video

0,05

termometer

Na otroško srčno kirurgijo UKC Ljubljana aprila prihaja nov kardiokirurg s 15-letnimi izkušnjami. Imena še ne razkrivajo. Ob tem pa ponavljajo stavek, ki mu že zdavnaj ne verjame nihče: stanje na otroški srčni kirurgiji je dobro.

Kaj se dogaja z zdravstvom, je že leta dežurno, večno aktualno vprašanje brez odgovora. Prejšnji teden smo ostali brez ministra, pretresla je tudi vest, da sta v dveh mesecih življenje izgubila dva malčka s srčno napako.

Toliko kot v vsem letu letu. Zdaj iz kliničnega centra sporočajo, da s prvim aprilom končno pride nov kardiokirurg s 15-letnimi izkušnjami. Imena še ne razkrivajo. Ob tem pa ponavljajo stavek, ki mu že zdavnaj ne verjame nihče: stanje na otroški srčni kirurgiji je dobro.

Pričakovati, da nikoli ne bo umrl noben otrok, je iluzorno

Stanje na otroški srčni kirurgiji ni idealno, se je nasmehnil direktor kirurgije, a so se odnosi kljub temu v zadnjem letu izboljšali. "Operiramo ta konec tedna, operirajo kolegi iz Motola, en otrok je bil ravnokar uspešno operiran v Motolu," je poudaril Matjaž Veselko, direktor kirurške klinike UKC.

Pa so nas kljub temu v zadnjih dveh mesecih pretresle smrti dveh otrok s srčno napako.

"Kadar se zgodi tak razplet, je nenapovedano. Letos sta se v res kratkem času zgodili dve smrti," je pojasnil Veselko.

"Nesporno dejstvo je, da se ukvarjamo z zdravljenjem nekaterih bolezni, kjer medicina ni uspešna. Pričakovati, da nikoli ne bo umrl noben otrok, je iluzorno," pa je opozoril Janez Jazbec, strokovni direktor Pediatrične klinike.

Trem kardiologom se bo pridružil še eden

Na oddelku za kardiologijo so trenutno zaposleni trije kardiologi, specializirani za otroško kardiologijo. Eden je Slovenec, druga dva tujca. S prvim aprilom naj bi se jim pridružil še en strokovnjak.

Zadeve se torej premikajo, a dejstvo je, da se težave na otroški srčni kirurgiji vlečejo že več kot desetletje. Danes se je odbor za zdravstvo seznanil s poročilom o izvajanju programa otroške srčne kirurgije ministrstva za zdravje. V tem ministrstvo ocenjuje, da ta program na UKC deluje uspešno. A se s tem očitno ne strinjajo vsi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin