Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2024,
8.21

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

Natisni članek

Slovenija FURS informativni izračun dohodnina

Torek, 2. 4. 2024, 8.21

4 tedne

Na pošti informativni izračuni za polovico državljanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71
Dohodnina | Zavezanci, ki bodo v prihodnjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, naj te natančno pregledajo in preverijo, ali so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. | Foto Metka Prezelj

Zavezanci, ki bodo v prihodnjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, naj te natančno pregledajo in preverijo, ali so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino.

Foto: Metka Prezelj

Finančna uprava je v prvem svežnju z datumom odpreme 29. marec 2024 poslala 930.749 informativnih izračunov dohodnine za leto 2023. Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v prvih dneh aprila.

Rok za vložitev ugovora se izteče 29. aprila 2024. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 29. maj 2024, preveč plačano dohodnino pa bodo zavezancem na TRR nakazali do 29. maja 2024. Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 31. maja 2024.

Preverite izračune!

Zavezanci, ki bodo v prihodnjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, naj te natančno pregledajo in preverijo, ali so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Navedene podatke je dobro primerjati s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca, svetuje finančna uprava. Čas za ugovor glede ugotovljenih nepravilnosti je do 29. aprila 2024.

V nasprotnem primeru gre za davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Ugovor lahko zavezanci vložijo elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z davčno številko in geslom prek računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo.

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba. 

Če ima zavezanec naplačane zapadle obveznosti do Fursa, bo znesek vračila zmanjšan za znesek pobota neplačanih zapadlih obveznosti zavezanca.

Zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih od izplačevalcev, v skupnem znesku ne presega enega evra. Pri veliki večini zavezancev so se razlike pojavljale zaradi zaokroževanja.

Povprečni znesek doplačila znaša 266 evrov, povprečni znesek vračila pa 262 evrov.

Kdo so prejemniki v prvi tranši?

V prvi tranši bodo informativni izračuni izdani rezidentom Republike Slovenije, ki so zavezanci za dohodnino in niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov, pa tudi tisti, ki niso dosegali dohodkov iz dejavnosti (če davčno osnovo ugotavljajo na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov) ali pa nimajo dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti (KD).

Tako kot lani bodo tudi letos informativni izračuni dohodnine izdani vsem zavezancem, ki so imeli v preteklem letu kakršenkoli dohodek, ki se všteva v letno osnovo za odmero dohodnine, ne glede na znesek dohodka.

Naslednji sveženj informativnih izračunov dohodnine bo odpremljen 31. maja 2024.

Informativni izračun dohodnine bodo lahko zavezanci videli tudi na mobilni aplikaciji eDavki.

Kako lahko plačamo dohodnino?

Zavezanci plačajo dohodnino tudi prek eDavkov, in sicer s karticami MasterCard, Visa, Maestro in Diners club, z rešitvami mobilne telefonije Flik, mBills in VALÚ Moneta ter spletno banko Bank@net. 

Dohodnina se lahko plača tudi z direktno obremenitvijo SEPA (SDD). Za plačilo dohodnine, ki zapade v plačilo 31. 5. 2024, mora zavezanec Fursu podati soglasje za SDD do 29. 4. 2024.

par, računalnik, finance, dohodnina
Novice Starši, tega danes nikar ne pozabite
denar
Novice Po predlogu interventnega zakona obvezni zdravstveni prispevek vendarle ne bi zniževal osnove za dohodnino
Podražitev, evri, denar, bankovci
Novice Slovenija med redkimi državami z znižanjem obdavčitve plač
Furs. Opozorilo.
Novice Furs: Pazljivo pri eVročanju!
eDavki
Novice Delodajalci se redkeje izogibajo neplačevanju socialnih prispevkov
edavki
Novice V eDavke odslej brez digitalnega potrdila
Ne spreglejte