SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na poletno vročino se lahko pripravimo že danes

2

termometer

Izjemnih vremenskih razmer, od ekstremno nizkih temperatur do vročinskih valov, ne moremo vnaprej predvideti, lahko pa se nanje primerno pripravimo in poskrbimo, da jih preživimo zdravi.

Tako kot ne moremo predvideti ekstremnih vremenskih pogojev, se nanje tudi ne moremo popolnoma pripraviti, poudarja profesor medicine in fiziologije z ameriške klinike Mayo Bruce Johnson.

Vsekakor pa to ne pomeni, da ne moremo storiti ničesar. Nenavadne vremenske razmere vedno bolje prenašajo zdravi in krepki ljudje. Da se bo naše telo lažje odzivalo na visoke oziroma nizke temperature, se moramo veliko gibati in zdravo prehranjevati.

Nad mraz z bolj kalorično hrano Na mraz se odzivamo predvsem s toplo obleko in zadrževanjem v toplih prostorih, kar pa po navedbah Johnsona ni dovolj. Če se želimo izogniti podhladitvam, pa tudi morebitnim sezonskim boleznim, moramo poskrbeti za odpornost telesa. Poleg telesne vadbe je pomembna tudi hrana, ki mora biti polna vitaminov, vsekakor pa bolj kalorična kot sicer, saj telo za ohranjanje toplote potrebuje veliko energije.

Nad vročino še pred poletjem Bolj kot na mraz lahko telo pripravimo na vročino, poudarja Johnson. Že pred poletjem se lahko z intenzivnejšo telesno vadbo pripravimo na stres, ki ga povzroča vročina. Z uživanjem dovolj vode, soli in proteinov pa telo pripravimo, da bo s potenjem pravilno reagiralo na vročino. Prav tako je pomembna tudi primerna prehrana. Obroki naj bodo lažji, na primer solate in hladno sadje, ki je polno vode, svetuje Johnson.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin