Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 7. 2017,
7.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Dolenjska Policija požar

Ponedeljek, 24. 7. 2017, 7.01

6 let, 6 mesecev

Na pogorišču deponije v Zalogu kriminalistična preiskava #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
požar | Foto STA

Foto: STA

Na požarišču v podjetju Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, kjer je v četrtek popoldan izbruhnil požar, morajo premetati še del odpadkov, da bodo lahko zaključili z gašenjem požara, je dejal župan občine Straža Dušan Krštinc.

Ogledna skupina sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto in forenziki Nacionalnega forenzičnega laboratorija so danes začeli z ogledom požarišča. Ogled namreč zaradi obsežnosti požara v minulih dneh še ni bil mogoč. Hkrati pa nadaljujejo s kriminalistično preiskavo.

Video: Planet TV


Zaključka preiskave zaradi zahtevnosti primera časovno ne morejo napovedovati, bodo pa kriminalisti o svojih ugotovitvah seznanjali pristojno tožilstvo, so zapisali na Policijski upravi Novo mesto. Ogled kraja požara naj bi sicer trajal več dni.

Svetniki Občine Straža so si v nedeljo ogledali kraj požara. Po napovedih župana bodo predvidoma v četrtek sklicali izredno sejo, pred tem pa morajo preveriti, kdaj bodo dobili rezultate vseh meritev.

V Civilni iniciativi Zalog-Loke pa nameravajo vložiti tožbe tako proti lastniku, kot tudi proti lokalnim oblastem in državi, je za POP TV povedal predstavnik civilne iniciative Zalog-Loke Franc Plut. Ustanovili so tudi krizni štab, ki bo zadevo s tožbo vodil, v petek pa pripravlja protestni shod, na katerem bodo prebrali in podpisovali peticijo. Podpise bodo nato začeli zbirati tudi po vseh občinah v ožjem prizadetem območju, je poudaril Plut. Če ne bodo zadeve rešili na domačem terenu, so se pripravljeni obrniti tudi na Evropsko unijo, je dodal.

Video: Planet TV


NIJZ z dodatnimi priporočili ob požaru v Zalogu


Prve meritve so v petek sicer pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih snovi, dovoljena vsebnost delcev PM10 pa ni bila presežena. Meritve izcedne vode s požarišča so pokazale, da je ta onesnažena, hkrati pa so meritve vode v bližnji Krki pokazale, da reka ni onesnažena.

Pri gašenju na deponiji lesnih sekancev poškodovan gasilec

Okoli 4. ure je zagorelo na deponiji lesnih sekancev v naselju Puščava v občini Mokronog-Trebelno, poroča spletna stran uprave za zaščito in reševanje. Gasilci so požar pogasili in s pomočjo lastnika sekancev z delovnimi stroji premetali večjo količino sekancev. Pri gašenju se je poškodoval gasilec, ki so ga na kraju oskrbeli reševalci.

Portal Moja-dolenjska.si je danes objavil prispevek, kjer opominja, da je podjetje Ekosistemi v prisilni poravnavi in ima za 5,4 milijona evrov neplačanih obveznosti. Obveznosti bi moralo poravnati do 8. avgusta. Kot je pisal spletni medij, so v podjetju prejeli 686.000 evrov kmetijskih subvencij, vrednost zemljišč in zgradb pa so lani v bilanci zmanjšali za 71,6-krat.

V Ekosistemu si ne želijo medijske vojne

Podjetje Ekosistemi se je danes odzvalo z dodatnimi pojasnili. Ponovno so izpostavili, da imajo vsa potrebna dovoljenja za dejavnost v Zalogu in zavrnili očitke, da so upravljali z nevarnimi odpadki. Napovedali so sanacijo pogorišča in izvedbo vseh drugih nujnih sanacijskih ukrepov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Za dodatna pojasnila so se odločili, ker si ne želijo "medijske vojne zaradi velikega števila potvorjenih informacij, neresnic in laži ter senzacionalističnega poročanja". Po njihovem mnenju so bili nekateri mediji v dosedanjem poročanju namreč nekorektni.

V obratu, ki "ni deponija ali kot nekateri navajajo smetišče", letno proizvedejo okoli 40.000 ton alternativnih in različnih lesnih goriv, vse poslovanje pa poteka v skladu z veljavnimi predpisi in slovensko zakonodajo s tega področja, so navedli. Ponovno so izpostavili, da ima družba Ekosistemi vsa okoljska in obratovalna dovoljenja za poslovno dejavnost v Zalogu.

Zavrnili so očitke, da bi družba Ekosistemi na katerikoli lokaciji prevzemala ali na kakršenkoli način poslovala z nevarnimi odpadki. Taka namigovanja so v družbi označili za neutemeljena.

 

Ne spreglejte