Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 7. 2017,
6.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

požar gašenje gasilci

Petek, 21. 7. 2017, 6.55

6 let, 6 mesecev

Požar izbruhnil na več koncih objekta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
požar | Foto Gašper Erjavec

Foto: Gašper Erjavec

Požar v podružnici za predelavo odpadkov podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu je v Požar je v grobem pogašen, ostajajo še določena težko dostopna žarišča, ki jih gasilci odkrivajo z delovnimi stroji. Ko bo dokončno pogašen, se bo lahko začelo ugotavljanje vzrokov zanj.

Gasilci so požar zvečer omejili znotraj obrata. V noči na petek je gasilsko stražo izvajalo 55 gasilcev, zjutraj okoli 6. ure pa so ponovno začeli gasiti bolj intenzivno. Poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan je dejal, da pri gašenju pomaga tudi vojaški helikopter, gasilci pa so do Krke, kjer črpajo vodo, potegnili dodatne vode. Gašenje bodo tako nadaljevali tudi iz zraka, sicer pa pričakujejo, da bodo požar v nekaj urah pogasili do te mere, da ga bodo nato le še nadzirali.


Napotki prebivalcem ob večjih požarih


Sodelovalo 200 gasilcev

Pri gašenju se je v četrtek aktiviralo nekaj manj kot 200 gasilcev oziroma vsi razpoložljivi novomeški poklicni in prostovoljni gasilci ter gasilci iz nekaterih okoliških občin. Zaradi vdihavanja dima in lažjih poškodb so reševalci nujne medicinske pomoči na kraju oskrbeli 29 gasilcev.

Večini gasilcev so pomagali na terenu, pet pa so jih odpeljali v novomeško bolnišnico. Iz bolnišnice so sporočili, da so enega od poškodovanih gasilcev oskrbeli v urgentnem centru. Šlo je za srednje hudo zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Po ustrezni oskrbi je ta bolnišnico zapustil.

Prve izmerjene vrednosti delcev v zraku nekoliko povišane

Agencija RS za okolje je pri letališču Novo mesto, v bližini požara v Zalogu pri Straži namestila mobilno enoto za merjenje kakovosti zraka. Prve izmerjene vrednosti delcev PM10 so nekoliko povišane glede na druge lokacije. V večernem in nočnem času je možno, da bodo koncentracije delcev narasle, napovedujejo.

Urna vrednost delcev PM10 pri mobilni postaji, ki so jo postavili v bližino požara, znaša 73 mikrogramov na kubični meter zraka. Koncentracija dušikovega dioksida pa znaša štiri mikrograme na kubični meter.

Mejna urna vrednost delcev ni določena, mejna dnevna koncentracija pa je določena pri 50 mikrogramih na kubični meter. Mejna urna vrednost za dušikov dioksid znaša 200 mikrogramov na kubični meter.

Izbruhnilo na več koncih objekta

Ogenj je po navedbah gasilcev zajel tako plastične odpadke, predvsem odpadni polivinil, kot tudi lesne sekance in lesne odpadke, vnel pa se je tudi del sistema s sončnimi celicami.

Gasilcem je uspelo obvarovati bližnje stanovanjske hiše, 38 prebivalcev bližnjega naselja so začasno evakuirali.

Občanom svetujejo, naj se zaradi dima do nadaljnjega ne zadržujejo na prostem in naj ne odpirajo oken.

Delavci elektro podjetja so izklopili daljnovod. Zaradi izklopa so brez električne energije ostali prebivalci območja naselja Zalog. Zaradi večjega odvzema vode iz hidrantnega omrežja je motena oskrba s pitno vodo v naseljih Drska, Brod, Meste njive in Kamence v občini Novo mesto.

Predstavniki zavoda danes pobirajo vzorce iz prizadetega okolja, njihov cilj pa so predvsem vrtovi manjših pridelovalcev zelenjave za lastno uporabo. Pobirajo tudi zrele pridelke, poskušali pa bodo pokriti najožji premer od prizorišča. Najbolj oddaljene vzorce bodo pobrali v Novem mestu.
Fotogalerija
1 / 6

Šele ko bo požar dokončno pogašen, bodo lahko kriminalisti začeli ugotavljati vzroke zanj. Šestan je za TV Slovenija povedal, da so se požari pojavili na več koncih objekta, tako da je bilo naenkrat več žarišč, kar je po njegovih besedah malo čudno.

Po pogasitvi bo znano tudi, kaj natančno je zgorelo, pristojne službe pa bodo lahko začele ugotavljati, kakšne bodo posledice za okoliške prebivalce in okolje.

Ugotovljene določene pomanjkljivosti

V tem objektu za predelavo odpadkov je v preteklosti že nekajkrat zagorelo, več okoličanov in okoljevarstvenikov pa je že večkrat tudi skušalo opozoriti na ekološki problem omenjenega obrata. Okoljska ministrica Irena Majcen, ki si je prizorišče že ogledala, je za TV Slovenija pojasnila, da so si okoljske inšpekcijske službe podjetje Ekosistemi nazadnje ogledale 20. junija. Pri tem so ugotovili določene pomanjkljivosti, izdali so jim ustno odločbo za ureditev skladiščnega prostora.

Družba Ekosistemi: Imamo vsa potrebna dovoljenja za obrat v Zalogu

V celjskem podjetju Ekosistemi pravijo, da imajo vsa okoljevarstvena in druga uporabna dovoljenja. Izjave o vzrokih požara še ne morejo dati, saj potekata še kriminalistična in forenzična preiskava. Odzvali se bodo, ko bodo znane vse okoliščine o nastanku požara, so sporočili.

Poslovodstvo in lastnik družbe Ekosistemi sta zapisala, da je požar v Zalogu izbruhnil med rednim obratovanjem obrata, tam zaposleni pa so takoj začeli gasiti. Požar je uničil vso stacionarno strojno tehnološko opremo in vse tamkajšnje Ekosistemove objekte. Škodo so ocenili za "katastrofalno".

 

Majcnova opozarja podjetja na pomen protipožarnega varstva

Okoljska ministrica Irena Majcen je po požaru v družbi Ekosistemi ocenila, da je v Sloveniji letos nenavadno veliko požarov v podjetjih, ki se ukvarjajo z odpadki. Podjetja, kjer obstajajo odpadki in možnost požara, morajo, kot je poudarila na novinarski konferenci, zagotoviti 24-urno protipožarno varnost.

Požar v obratu za predelavo odpadkov v Zalogu pri Novem mestu je že tretji v tovrstnih obratih v dobrih dveh mesecih, po majskem v vrhniškem Kemisu in junijskem v ljutomerskem Eko Plastkomu. Ministrica je danes v Ljubljani ocenila, da gre za nenavadno veliko število požarov v takšnih objektih.

"V kolikor gre za namerne požige, je nemogoče pričakovati od ministrstva, da ukrepa in z zakonskimi rešitvami to prepreči," je poudarila ministrica, ki je že v četrtek zvečer šla na prizorišče požara. V Ljutomeru je namreč preiskava po njenih besedah pokazala, da je bil "požar povzročen".

Zato ministrica podjetja poziva, da okrepijo varnost na tem področju, saj v zadnjih treh omenjenih primerih požarov podjetja niso imela zagotovljenega fizičnega protipožarnega varstva. Lokalizacija požara je namreč precej težja, ko se ta že razširi.

 

V sindikatu poudarili potrebo po zaposlenih poklicnih gasilcih v tovarnah z nevarnimi odpadki

V sindikatu poklicnih gasilcev ob nedavnih požarih v tovarnah za predelavo nevarnih odpadkov opozarjajo, da inšpektorat za varstvo pred naravnimi nesrečami, ki deluje v okviru uprave za zaščito in reševanje na obrambnem ministrstvu, na področju preventive premalo stori. Menijo tudi, da bi morale imeti tovrstne tovarne zaposlene poklicne gasilce.

Prebivalci po Sloveniji, ki so deležni nevarnosti zaradi bližine obratov za predelavo nevarnih odpadkov, na tovrstno nevarnost pristojne službe opozarjajo že vrsto let, je na današnji novinarski konferenci, sicer posvečeni pogajanjem o plačnih anomalijah, pojasnil sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc. Tudi v sindikatu po njegovih besedah že dlje časa opozarjajo inšpektorat za varstvo pred naravnimi nesrečami, da premalo naredi na preventivi tega področja.

Ne spreglejte