SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na odločbe centrov za socialno delo približno 3000 pritožb

2

termometer

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so do zdaj prejeli približno 3000 pritožb na odločbe, ki so jih centri za socialno delo izdali v skladu z novo socialnovarstveno zakonodajo.

To pa je manj, kot so pričakovali. "Po določenih projekcijah smo pričakovali, da bo pritožb več, saj so centri že odločili o več kot pol milijona pravic," je dejala generalna direktorica direktorata za družino na ministrstvu Ana Vodičar.

Ena pritožba se lahko nanaša na več pritožb Po njenem opozorilu se ena pritožba sicer lahko nanaša na več pravic. "Pritožba na odločbo je ena, vendar pa je bilo v odločbi npr. odločeno o pravici do otroškega dodatka in o vrtcu," je pojasnila.

"Pričakovali smo večji naval pritožb in smo se zato tudi ustrezno kadrovsko pripravili," je zagotovila.

"V štirih mesecih bi morali vsi pritožniki dobiti odgovor" Po zakonu o upravnem postopku naj drugostopenjski organ po priporočenem roku odloči v dveh mesecih, vendar na ministrstvu ocenjujejo, da bodo lahko v zadevah odločili v približno štirih mesecih. "V štirih mesecih bi morali vsi pritožniki dobiti odgovor," je dejala. "Če bo odgovorjeno v štirih mesecih, bo obvladljivo, več časa pa si ministrstvo ne bi smelo vzeti," je ocenila.

Vizjak: Na pomoč prišli sodelavci drugih direktoratov na ministrstvu Minister za delo Andrej Vizjak je po pogovoru z varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek-Travnik minuli teden dejal, da večina centrov za socialno delo že tekoče rešuje vloge, medtem ko so ponekod še zaostanki. Kjer so zaostanki večji, bodo po njegovih besedah skušali okrepiti ekipe, ki rešujejo vloge na prvi stopnji, da pride čim prej do tekočega obravnavanja.

Pri obravnavi pritožb pa so na pomoč že prišli sodelavci z drugih direktoratov na ministrstvu. Če bo treba, bodo prišli tudi zaposleni z drugih ministrstev, je dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin