Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 3. 2024,
14.59

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

Natisni članek

azil migranti azilni dom

Sobota, 16. 3. 2024, 14.59

1 mesec, 1 teden

Na Obrežju protestiralo 1000 ljudi. Zbrane je nagovoril Grims. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35
Azilni dom | Azilnemu domu na Obrežju sicer nasprotujejo Občina Brežice, brežiški občinski svet in krajevne skupnosti. | Foto Planet TV

Azilnemu domu na Obrežju sicer nasprotujejo Občina Brežice, brežiški občinski svet in krajevne skupnosti.

Foto: Planet TV

Na mejnem prehodu Slovenska vas so krajani danes protestirali proti umestitvi azilnega doma na območje nekdanjega mejnega prehoda Obrežje. Na mirnem opozorilnem protestu, ki sta ga na zahtevo krajanov organizirali krajevni skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem, se je zbralo okoli 1000 ljudi, je za STA pojasnil brežiški župan Ivan Molan. Shoda so se udeležili tudi vidni predstavniki SDS.

Protesti se je začel ob 8.30, bil je prijavljen, potekal pa je mirno in brez incidentov, je dejal Molan, ki se je protesta tudi udeležil. "Protest je resna napoved in opozorilo, da ljudje na tem koncu enostavno nismo pripravljeni sprejeti vsega, kar nam vsiljuje vlada," je poudaril. Dodal je, da organizatorji načrtujejo protest tudi prihodnjo soboto.

Današnji protest je po Molanovih besedah potekal kot sprehod po pločnikih in preko prehodov, zato je bila pred mejnim prehodom nekaj časa zaprta regionalna cesta Slovenska vas - Mokrice, nastal je tudi zastoj.

V vabilu, ki so ga objavili na družbenem omrežju Facebook, so organizatorji sicer zapisali, da je vzpostavitev azilnega centra na območju, ki je že obremenjeno s potniškim in tovornim prometom, nedopustno. Infrastruktura in objekti pa da so zgrajeni za carinske in špedicijske postopke, ne pa za nastanitvene namene.

Zbrane protestnike je na shodu nagovoril tudi poslenec SDS Branko Grims, ki je dejal, da v Sloveniji ne potrebujemo nobenih dodatnih azilnih domov in da bi morali namesto tega morali vzpostaviti učinkovit nadzor na meji ter vse migrante vračati nazaj.

Azilnemu domu na Obrežju sicer nasprotujejo Občina Brežice, brežiški občinski svet in krajevne skupnosti, je dejal Molan. Občinski svet je sprejel tudi sklep, ki izdajo vseh soglasij o umestitvi novih objektov za potrebe azilnega centra ali registracijskega centra veže na obvezno razpravo in soglasje občinskega sveta. "V občini jasno sporočamo, da pri vzpostavitvi azilnega centra nismo pripravljeni sodelovati v nobenem primeru," je dodal.

Vlada je konec februarja sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizira izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. Azilnemu domu nasprotujejo tudi prebivalci Središča ob Dravi. | Foto: Matic Prevc/STA Vlada je konec februarja sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizira izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. Azilnemu domu nasprotujejo tudi prebivalci Središča ob Dravi. Foto: Matic Prevc/STA

Ponovil je, da je Občina Brežice na področju migracij "daleč najbolj obremenjena", v dveh mesecih je po njegovih besedah občino prečkalo 4600 migrantov.

V načrtu je registracijski center, kjer bodo migrante preverili, tam pa bodo deležni tudi nujne oskrbe. "Na to ljudje pristajamo, ker smo zelo humanitarni in humani, ne moremo pa pristati na to, da se bo v Občini Brežice reševala celotna problematika azilnih domov in migracij cele Evrope in cele Slovenije," je še povedal Molan.

Ne spreglejte