Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2024,
7.10

Osveženo pred

2 uri, 43 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Turčija Alžirija Slovenija

Natisni članek

Petek, 30. 8. 2024, 7.10

2 uri, 43 minut

Na obisku v Sloveniji zunanja ministra Alžirije in Turčije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Ahmed Attaf, alžirski zunanji mnister | Kot so ob tem izpostavili v MZEZ, Slovenijo in Alžirijo povezujejo odlični dvostranski odnosi. Tesno sodelujeta tudi kot nestalni članici Varnostnega sveta Združenih narodov, predsedovanje kateremu bo Slovenija uradno prevzela v nedeljo. Na fotografiji Ahmed Attaf.  | Foto STA

Kot so ob tem izpostavili v MZEZ, Slovenijo in Alžirijo povezujejo odlični dvostranski odnosi. Tesno sodelujeta tudi kot nestalni članici Varnostnega sveta Združenih narodov, predsedovanje kateremu bo Slovenija uradno prevzela v nedeljo. Na fotografiji Ahmed Attaf.

Foto: STA

Slovenijo bo danes obiskal alžirski zunanji minister Ahmed Attaf, ki bo ob priložnosti vodil slovesno odprtje alžirskega veleposlaništva v državi, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Pred tem se bo na uradnem obisku v Ljubljani mudil tudi turški zunanji minister Hakan Fidan.

Zunanja ministrica Tanja Fajon se bo popoldne na ministrstvu z alžirskim kolegom Attafom pogovarjala o krepitvi odnosov med državama na bilateralni in multilateralni ravni.

Ob obisku bo potekala uradna slovesnost ob odprtju alžirskega veleposlaništva, ki jo bo vodil Attaf. Vodjo alžirske diplomacije bosta sprejela tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in predsednik vlade Robert Golob, ki se je maja sam mudil na obisku v Alžiriji in prisostvoval odprtju slovenskega veleposlaništva v Alžiru.

Attaf se je sicer v Sloveniji mudil že novembra lani, ko je s kolegico Fajon razpravljal zlasti o razmerah na Bližnjem vzhodu in prizadevanjih za mir v tej regiji.

Pred tem bo Fajon na uradnem obisku danes gostila tudi turškega kolega Fidana, s katerim bo prav tako razpravljala o krepitvi že tako dobrih političnih odnosov in vsestranskega sodelovanja.

Ministra bosta pregledala tudi razvoj odnosov med EU in Turčijo, izmenjala mnenja o aktualnih regionalnih in globalnih vprašanjih ter pomembnejših izzivih na multilateralnem področju. Tudi prvega moža turške diplomacije bosta sprejela še premier Golob in predsednica DZ Klakočar Zupančič.

Rafale
Novice Srbija in Francija ob obisku Macrona v Beogradu sklenili dogovor o dobavi 12 rafalov
Nataša Pirc Musar
Novice Predsednica obisk v Mongoliji sklenila z dvostranskimi srečanji
jedrska elektrarna Kursk
Novice Vodja IAEA na obisku v jedrski elektrarni Kursk
Ne spreglejte