Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2011,
14.31

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dragonja Hrvaška

Ponedeljek, 18. 7. 2011, 14.31

4 leta, 9 mesecev

Na levem bregu Dragonje se gradi. Je na vidiku spor?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline Andrej Sovinc je potrdil, da je inšpektoratu za okolje prijavil gradnjo na območju parka na levem bregu Dragonje.

Odgovorili so mu, da za ukrepanje na levem bregu niso pristojni. TV Slovenija je poročala, da je lastnik igralnice Mulino Urban Cerar na območju parka postavil temelje za večjo dvorano. Poseg sta prijavila vodstvo parka in Joško Joras Televizija Slovenija je že v četrtek poročala, da sta poseg na varovano območje Nature 2000 prijavila tako vodstvo parka kot Cerarjev sosed Joško Joras, vendar so v petek tako na Inšpektoratu RS za okolje in prostor v Ljubljani kot na koprski območni enoti inšpektorata na poizvedovanje odgovorili, da niso prejeli nobene prijave. Inšpektorat: Te zadeve rešuje meddržavna komisija Kot je pojasnil Sovinc, ki je prijavo poslal tako na inšpektorat kot na ministrstvo za okolje, v vednost pa še zavodu za varstvo narave, so jim z inšpektorata odgovorili, da za ukrepanje na levem bregu Dragonje niso pristojni, saj se Slovenija in Hrvaška še nista dogovorili glede poteka meje, in da vse takšne zadeve rešuje meddržavna komisija.

Sovinc ob tem opozarja, da krajinski park sega čez Dragonjo na levi breg reke vse do meje katastrske občine, meje parka v takšnem obsegu pa so bile določene že pred razpadom skupne države leta 1989.

"Ne gre za politično, ampak okoljsko vprašanje" Poleg tega vodja parka poudarja, da ne gre za politično, ampak okoljsko vprašanje: "Imamo uredbo o krajinskem parku, ki v tem območju prepoveduje vsakršne gradnje." Kot ocenjuje, je sklicevanje na meddržavno komisijo "skrajno neresno", saj bo v tem primeru sporni objekt postavljen, še preden se bo komisija uspela sestati.

Sovinc dodaja, da se že postavljene objekte pri nas prej ali slej legalizira, kar dobro ve tudi naročnik gradnje. Ob tem opozarja, da območje krajinskega parka oziroma njegova mokrišča varuje tudi ramsarska konvencija, katere sopodpisnica je tudi Hrvaška.

Ne spreglejte