Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2024,
9.56

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,29

Natisni članek

policija požar Koper tožilec

Petek, 1. 3. 2024, 9.56

1 mesec, 3 tedne

Na hišo državne tožilke odvrgli molotovke, odzvala se je Švarc Pipanova #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,29

Na hišo, v kateri živi državna tožilka, zaposlena na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, je 25. februarja v zgodnjih jutranjih urah neznanec odvrgel tri steklenice z vnetljivo snovjo, tako imenovane molotovke, so danes sporočili z Vrhovnega državnega tožilstva, kjer napad obsojajo. Kaj je v izjavi za javnost po napadu povedala začasna vodja Vrhovnega državnega tožilstva, si oglejte v zgornjem posnetku. Na napad se je odzvala tudi pravosodna ministrica v odstopu Dominika Švarc Pipan.

"O dogodku smo bili obveščeni takoj, v ponedeljek, 26. februarja, obvestila nas je vodja okrožnega tožilstva v Kopru. Z varovanjem se zdaj ukvarja policija," je v izjavi za javnost povedala začasna vodja Vrhovnega državnega tožilstva Mirjam Kline. Poudarila je, da na Vrhovnem državnem tožilstvu napad na domovanje tožilke razumejo kot poskus ustrahovanja in vplivanja na njeno delo. 

Državna tožilka se ne počuti dobro

"Hkrati je to tudi napad na celotno državnotožilsko organizacijo. Državni tožilci prispevamo k varnosti prebivalcev in vsej skupnosti. Pričakujemo, da je osnovni pogoj za naše delo varnost državnih tožilcev in tožilk," je dodala. Kot je še povedala, Vrhovno državno tožilstvo zdaj sodeluje s policijo z zaupanjem, da bo napad hitro raziskan in storilec prijet. 

Razlogov za napad ne pozna, tako da ne more potrditi, ali je bil razlog za napad opravljanje njenega dela, kot tudi, da ni bil. "Pričakujemo, da bo policija ustrezno ukrepala in delala v skladu s svojimi pooblastili," je poudarila Klinetova in dodala, da je sama že vzpostavila stik z državno tožilko. "Seveda se ne počuti dobro, se je pa odločila, da bo delo nemoteno opravljala dalje. Vesela je, da smo se na napad hitro odzvali in jo bomo poskušali zaščititi," je sklenila.

Švarc Pipanova bo storila vse, da zaščiti ustavna jamstva

Na napad domovanja državne tožilke se je odzvala tudi pravosodna ministrica v odstopu Dominika Švarc Pipan. Poudarila je, da vsak napad in grožnjo zoper državljane, državne organe, institucije in funkcionarje, ki izvršujejo državno oblast, najostreje obsoja. "Napad na državno tožilko ne pomeni samo neposrednega oziroma osredotočenega napada na tožilko in njeno družino, ampak tudi napad in agresijo usmerjeno na državno suverenost, državno varnost in varnost slovenskih državljanov, zato se moramo vsi na takšna ravnanja nemudoma odzvati, ukrepati in storiti vse, da se storilec oziroma storilci izsledijo, da se zaščiti državna suverenost in varnost državljanov," je izpostavila. 

Dodala je, da bo storila vse, tudi v bodoče, ko zapusti ministrsko mesto, da "z vso močjo in vestjo zaščitim ustavna jamstva, kamor sodi tudi tožilska neodvisnost". "Današnji zavržni napad ne sme ostati neraziskan. Samo skupno zavzemanje za vladavino prava bo pripomoglo, da do takšnih in podobnih napadov na tožilce in tožilsko neodvisnost, v bodoče ne bo več prihajalo. Iskreno obžalujem, da so bili tožilka, njena družina in državljani ogroženi in zaradi nasilja storilca oziroma storilcev, prizadeti," je sklenila.

Del vnetljive snovi je odneslo na sosednjo hišo

Kot so navedli na Vrhovnem državnem tožilstvu, je ob napadu na hišo, v kateri živi državna tožilka, del vnetljive snovi odneslo na sosednjo hišo, zaradi česar se je vnel požar, ki ga je v odsotnosti sosedov sama pogasila družina državne tožilke.

Kot kaže, je šlo za načrtovano in organizirano dejanje, ki je najverjetneje povezano z opravljanjem državnotožilske funkcije, so zapisali na Vrhovnem državnem tožilstvu. "Na Vrhovnem državnem tožilstvu nasilno dejanje napada na domovanje državne tožilke ostro obsojamo, zlasti če je povezano z opravljanjem njenega poklicnega dela," so zapisali.

Prav tako ostro zavračajo poskuse kakršnihkoli dejanj z namenom ustrahovanj, pri čemer sta zavzemanje in skrb za varnost državnih tožilk in tožilcev temeljna pogoja za neodvisno ter profesionalno opravljanje njihovega dela.

S koprske policijske uprave so medtem sporočili, da koprski kriminalisti preiskujejo kaznivo dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Intenzivno preverjajo tudi okoliščine obstoja morebitnega kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. V obeh primerih gre za kaznivi dejanji, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti. 

V dosedanji preiskavi so ugotovili, da je neznani storilec s ceste, ki poteka pod dvostanovanjsko hišo, proti objektu odvrgel dve steklenici, prirejeni za povzročitev požara, saj sta bili napolnjeni z bencinom. Ena steklenica je zadela kovinsko ograjo balkona na sosednjem objektu, pri tem pa povzročila požar na oknu oškodovanca. Druga steklenica pa je pristala na vrtu sosednje stanovanjske hiše in ni povzročila požara ali premoženjske škode. 

Po do sedaj zbranih obvestilih ni bilo potrjeno, da je dejanje storilca povezano z opravljanjem funkcije državne tožilke ali iz razloga maščevanja v povezavi z opravljanjem njenega dela. Intenzivna kriminalistična preiskava kaznivih dejanj sicer še poteka.
policija, policijski trak
Novice V gostilni na Tolminskem do smrti zabodel 25-letnika
Specialci, posebna enota policije, SWAT
Novice Tudi Slovenci v preiskavi evropskih tožilcev zaradi goljufij z DDV
Dominika Švarc Pipan
Novice Nova afera Dominike Švarc Pipan: vprašljiva pogodba za celjske tožilce
Ne spreglejte