Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2017,
20.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Goriška živina drobnica kmetje volkovi

Četrtek, 26. 10. 2017, 20.05

6 let, 6 mesecev

Na Goriškem volkovi spet napadajo živino in drobnico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Kmetje na Goriškem imajo spet težave z volkovi. Najprej so ti v naselju Puštale v Čepovanski dolini napadli in ubili 35 ovc, manj kot dva tedna pozneje pa so pokončali še bika in telička. Kmetje so pretreseni, razlog za to, da so volkovi napadli živino in drobnico, pa strokovnjaki vidijo tudi v tem, da živina ni bila ustrezno zavarovana. Volkove namreč lahko ustavi samo električni pastir.

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


V oddaji Planet Danes na Planet TV so poročali, da so volkovi bika napadli na Kovku, visokem grebenu nad Vipavsko dolino. "Kje je volk prišel v ogrado, je težko reči. Ni videti, da bi bila mreža poškodovana," pojasnjuje kmet iz Lokavca pri Ajdovščini Franc Čoha.

V ogradi so bili po njegovih besedah štirje biki, volkovi so mu pokončali enega. Čoha še danes ne ve, zakaj so volkovi napadli prav njegove bike, saj je pašnik v neposredni bližini hiš. "Očitno so se približali hišam ponoči, ko je bil mir, nič jih ni zmotilo in zaradi tega so nam naredili to škodo," pojasnjuje Čoha.

Kmetje lahko volkove ustavijo le z elektriko

Medtem Rok Černe z Gozdarske zbornice Slovenije opozarja, da so volkovi verjetno napadli, ker ograda verjetno ni bila zavarovana s pravilno delujočo električno mrežo. "Praviloma je razlog nedosledna uporaba teh elektromrež, se pravi, da v njih ni ustreznega električnega toka," pojasnjuje Černe.

Po njegovih besedah volkovi za ljudi niso nevarni, saj se zelo redko zgodi, da bi jih kdo srečal. Vendar pa so nekateri na Kovku opazili že cele trope volkov.

"Sledovi so še vidni, moj sosed je pri eni od zapuščenih hiš opazil tri volkove," pripoveduje sosed Mirko Peljhan

Škoda, ki so jo volkovi povzročili Čohu, je ocenjena na 250 evrov.  Ker živine ni imel zavarovane, Čoha zdaj upa, da bo odškodnino tudi v resnici dobil.

Ne spreglejte