SiolNET. Novice Slovenija
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na god svetega Štefana tradicionalni blagoslovi konj #foto #video

0,60

termometer

Blagoslov konjev
Foto: Ana Kovač

Ob današnjem godu sv. Štefana, zavetnika konj, ki ga krščanska cerkev slavi kot prvega mučenca, se je po državi zvrstila vrsta blagoslovov konj. Najmnožičnejši tradicionalni zbor Štefanovo 2017 prirejajo v Dolenji Stari vasi pri Šentjerneju, kjer se običajno zbere več kot 150 konjenikov.

V zgornji galeriji si oglejte, kako je potekal blagoslov konj v Štepanji vasi. Foto: Ana Kovač

Sv. Štefan je bil jeruzalemski diakon, ki so ga zaradi oznanjanja krščanske vere obsodili na smrt s kamenjanjem, za zavetnika konj in živine na splošno pa so ga v Srednji in Severni Evropi razglasili, ker je nadomestil neko pogansko božanstvo, ki je indoevropskim ljudstvom varovalo konje ter živino.

[video: 67085 / ]

Video: Planet TV

Sveti Štefan z znamenjem križa ukrotil divjega konja

Po legendi naj bi sv. Štefan z znamenjem križa ukrotil divjega konja, s čimer je, kot je v Prazničnem letu Slovencev zapisal etnolog Niko Kuret, v očeh ljudstva prevzel zavezništvo nad konji. Blagoslov konj ob njegovem godovanju prvič omenja neki rokopis iz Triera v Nemčiji iz 10. stoletja, na slovenskih tleh pa je o tem obredu v Nevljah pri Kamniku in na Kranjskem prvi poročal polihistor Janez Vajkard Valvasor.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin