SiolNET. Novice Slovenija
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Fursu pričakujejo prve napovedi za odmero davkov letos

0,35

termometer

Dohodnina | Podpisane vloge je treba oddati po pošti ali osebno na pristojni finančni urad oziroma izpostavo, lahko pa jih oddajo tudi prek Fursovega sistema eDavki. | Foto: Metka Prezelj
Podpisane vloge je treba oddati po pošti ali osebno na pristojni finančni urad oziroma izpostavo, lahko pa jih oddajo tudi prek Fursovega sistema eDavki. Foto: Metka Prezelj

Z novim davčnim letom se začenja tudi sezona oddajanja napovedi za odmero davkov. Napovedi za odmero dohodnine zavezancem ni treba vlagati že več let, kar pa ne velja za vrsto drugih prihodkov. V prihodnjih tednih bo tako treba prijaviti prihodke od najemnin, kot tudi lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke.

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem morajo zavezanci, ki so v letu 2018 fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje, oddati na pristojni davčni urad do 28. februarja. Ta rok se je predlani podaljšal, saj je bilo treba do leta 2016 prihodke od najemnin prijaviti že do sredine januarja.

Davek od najemnin je od leta 2013 dokončen davek, davčna stopnja pa znaša 25 odstotkov od davčne osnove. Ta se izračuna v višini prejete najemnine, zmanjšane za 10 do 40 odstotkov normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, če jih je poravnal najemodajalec sam.

hranilnik stroški proračun denar Posel danes Kako do nižjega zneska za dohodnino?

Rezidenti Slovenije so dolžni napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v in zunaj Slovenije, nerezidenti pa le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.

Tudi letos napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz oddajanja v najem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) preko upravnikov. Akontacijo dohodnine je moral namreč za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati upravnik večstanovanjske stavbe.

Do 28. februarja morajo napovedi vložiti tudi vsi, ki so lani rpodali vrednostne papirje

Vsi, ki so lani prodali vrednostne papirje in investicijske kupone, imajo časa za vložitev napovedi za odmero kapitalskih dobičkov prav tako do 28. februarja. Istega dne se izteče tudi rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine od obresti ter izvedenih finančnih instrumentov.

evro, denar, varčevanje Novice Furs vrača dohodnino: povprečni znesek je 550 evrov

Zavezanci za plačilo davka od kapitalskih dobičkov so tako prebivalci Slovenije kot tudi tujci, če so dobiček iz kapitala dosegli na ozemlju naše države. Stopnja davka je 25 odstotkov, pri čemer se vsakih pet let znižuje za pet odstotnih točk.

Napoved je treba oddati ne glede na to, ali je posameznik delnice odsvojil z dobičkom ali z izgubo. Pri tem zakon o dohodnini omogoča, da lahko zavezanec, ki je s prodajo vrednostnega papirja ustvaril izgubo, za njeno višino zmanjša dobiček, ki ga je ustvaril pri prodaji drugega vrednostnega papirja.

Napovedi morajo oddati tudi zavezanci z obrestmi nad 1000 evrov

Napoved za odmero dohodnine od obresti pa morajo vložiti zavezanci, katerih skupni znesek obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah v Sloveniji in EU je lani presegel znesek 1000 evrov. Tokrat so zavezanci le prebivalci Slovenije, ne pa tudi tujci. Davčna stopnja tudi tukaj znaša 25 odstotkov.

Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti je treba Fursu prijaviti, če so bili ti pridobljeni po 15. juliju 2008. Stopnja davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov se podobno kot pri kapitalskih dobičkih začne pri 25 odstotkih in se vsakih pet let znižuje za pet odstotnih točk. Izjema je prodaja izvedenega finančnega instrumenta prej kot v letu dni po nakupu, v tem primeru se od ustvarjenega dobička plača 40 odstotkov davka.

Otroci in denar Novice Petletni otrok prejel položnico za plačilo dohodnine

Vloga za vzdrževane družinske člane za lani ali sprememba podatkov do 5. februarja

Bliža se tudi pomemben datum za zavezance za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oz. so jo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti. Ustrezno vlogo morajo prav tako posredovati Fursu, vendar najpozneje do 5. februarja.

Davčne olajšave za otroke so v Sloveniji urejene tako, da znižujejo davčno osnovo ter posledično znesek davka, ki ga je treba plačati. Urejene so progresivno, tako da je olajšava za vsakega naslednjega otroka večja kot za predhodnega. Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja te olajšave si lahko zavezanci pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki.

Vsi obrazci so dostopni na vseh finančnih uradih in izpostavah, zavezanci pa jih lahko natisnejo tudi s spletne strani Fursa. Podpisane vloge morajo oddati po pošti ali osebno na pristojni finančni urad oziroma izpostavo, lahko pa jih oddajo tudi prek Fursovega sistema eDavki.

Dohodnina Novice Ste pozabili uveljaviti davčno olajšavo za otroke?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin