SiolNET. Novice Slovenija
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Debelem rtiču zaživel center za osebe s posebnimi potrebami

0,10

termometer

center Obala otroci posebne potrebe
V začetku decembra leta 2015 so položili temeljni kamen Centra Obala na Debelem rtiču. Prisotni so bili župan Ankarana Gregor Strmčnik, predsednik Sklada Silva Jurij Švagelj, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in direktorica CUDV Draga Valerija Bužan. Foto: STA

Na Debelem rtiču odpirajo novi Center Obala za osebe s posebnimi potrebami, ki so ga ob številnih zapletih gradili od leta 2015. Zbrane bo nagovorila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, prireditve se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

V Centru Obala bo bivalo 24 odraslih, v njem pa je prostora tudi za šolanje 15 otrok in mladostnikov, je povedala Valerija Bužan, direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Draga Ig, pod katerega sodi tudi Center Obala.

Varovance bodo v centru sprejemali postopno, je pa že v tem trenutku za odrasle v njem premalo prostora, saj je prošenj več kot je kapacitet za nastanitev. Nekaj prostora pa še ostaja za šolanje otrok, ki so jih doslej vključili devet.

Prizadevanja trajala 18 let, starši so se postarali, otroci odrasli, potreb je več

Prizadevanja staršev otrok s posebnimi potrebami z Obale, da bi v regiji vzpostavili tovrsten center, ki bi bil bližje domovom varovancev, so trajala zelo dolgo. Medtem so njihovi otroci odrasli, starši pa so se postarali. Zato je tudi potreb po institucionalnem varstvu odraslih več, kot jih je bilo pred desetletjem in več, je pojasnila Bužanova.

"Obala je tukaj posebna, saj so te osebe doslej bivale drugje, ker nismo imeli nobenega objekta. Nekaj jih je bilo v Stari Gori pri Novi Gorici, 11 jih je bilo na Igu, nekateri pa so bili doslej tudi v Dornavi ali različnih domovih za starejše. Ker je vse skupaj trajalo kar 18 let, je vlog za sprejem več, kot je bilo tedaj načrtovano," je dodala.

Bužanova vidi rešitev v ustanavljanju manjših bivanjskih ali stanovanjskih enot, kjer bi odrasli s posebnimi potrebami lahko živeli pod nadzorom in ob pomoči strokovnega osebja. Prepričana je, da bi prostor zanje našli še v kakšni obalni občini in si za to tudi že prizadeva.

Naložba je bila vredna 3,5 milijona evrov

Naložba v izgradnjo Centra Obala je bila vredna 3,5 milijona evrov, dodatno pa so za dostopno cesto in ureditev parkirišča namenili 0,8 milijona evrov. Celotna investicija, za katero je denar zagotovilo ministrstvo za delo, Rdeči križ Slovenije pa je dal na razpolago zemljišče, je tako stala 4,3 milijona evrov.

Gradnjo Centra Obala so sicer spremljali številni zapleti in zamude. Potem ko so v letu 2017 dela zaradi nesporazumov med izvajalcem del, podjetjem Dema Plus, in ministrstvom celo za nekaj tednov zastala zaradi plačila sanacije posledic vdora meteornih voda, so predvideno dokončanje del iz lanske pomladi najprej preložili v sredino leta in nato še dodatno zamaknili.

V času gradnje so izvedli tudi dodatne protipoplavne ukrepe za zaščito in varnost objekta in okolice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 92
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin