Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 4. 2015,
18.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Karl Erjavec Brdo pri kranju

Četrtek, 23. 4. 2015, 18.50

8 let

Na Brdu potrdili, da Zahodni Balkan ostaja visoko na agendi EU (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zunanji ministri EU in Zahodnega Balkana, ki so se danes prvič sestali v okviru procesa Brdo, so dali jasen signal, da Zahodni Balkan ostaja visoko na agendi Evropske unije.

Potrdili so tudi, da EU in regija delita skupne skrbi glede varnosti in stabilnosti v Evropi, ki zadevajo terorizem, razmere v Ukrajini in humanitarno krizo v Sredozemlju.

"Izmenjava mnenj med regijo in državami EU je ključnega pomena pri naslavljanju skupnih varnostnih in političnih skrbi v evropski soseščini in širši mednarodni skupnosti ter pri zagotavljanju nedvomne prihodnosti regije znotraj EU," je dejal zunanji minister Karl Erjavec na skupni novinarski konferenci s sopredsedujočim, francoskim zunanjim ministrom Laurentom Fabiusom in evropskim komisarjem za širitev Johannesom Hahnom.

Prepričan je, da je današnje srečanje eden od temeljev nove, bolj aktivne dinamike sodelovanja med državami EU in državami Zahodnega Balkana. Fabius je srečanje označil kot zelo pozitivno, saj so pokazali, da želijo govoriti o skupni prihodnosti. Hahn pa je dejal, da je srečanje še en dokaz, kako dobro je že sodelovanje na Balkanu, da pa je treba še veliko narediti in krepiti evropsko perspektivo v regiji.

Zagovarjajo suverenost in ozemeljsko nedotakljivost Ukrajine Ministri so glede izzivov varnosti in stabilnosti v evropski soseščini pri vprašanju konflikta v Ukrajini soglašali, da zagovarjajo suverenost in ozemeljsko nedotakljivost Ukrajine in da od Rusije pričakujejo, da bo omogočila uresničevanje dogovora iz Minska, je povedal Erjavec. Fabius pa je izpostavil nujnost uresničevanja dogovora iz Minska. Govorili so tudi o krizah v Siriji, Iraku in Libiji ter tragični humanitarni krizi v Sredozemlju.

Po Fabiusovih besedah so ocenili, da "se je treba boriti proti terorizmu in radikalizaciji, ki sta globalna, in da je za učinkovit boj proti njima potrebno okrepiti sodelovanje, tudi med državami EU in Zahodnega Balkana".

Fabiusa je v okviru delovnega obiska na Brdu sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je se ob robu sestal tudi s komisarjem Hahnom.

Ne spreglejte