Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 7. 2021,
8.42

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

6

Natisni članek

muslimani Nevzet Porić

Torek, 20. 7. 2021, 8.42

2 leti, 9 mesecev

Mufti Porić na bajramski slovesnosti poudaril pomen varovanja zdravja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

6

Nevzet Porić | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Mufti Nevzet Porić je danes ob prazniku kurban bajramu na bajramski slovesnosti v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana nagovoril vernike. Izpostavil je pomen varovanja zdravja in vernike seznanil z nasvetom učenjakov, da se cepijo proti covid-19 ter na ta način varujejo svoje zdravje. "Ni nobenih zadržkov, da prejmete cepivo," je dodal Porić.

To je po muftijevih besedah prva bajramska molitev v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana ob prisotnosti večjega števila vernikov po 7. februarju 2020, ko so v džamiji opravili prvo petkovo molitev. "Verouk smo od oktobra do konca šolskega leta izvajali na daljavo. Bile so izredne razmere, v katerih je bila omejena verska svoboda, toda spoštovali smo vse odloke pristojnih institucij zaradi zdravja in človeških življenj," je dogajanje povzel Porić.

Od začetka epidemije do danes niso zabeležili niti enega primera okužbe v džamijah v Sloveniji, kar potrjuje zavest vernikov in odgovornost za varovanje njihovega zdravja in zdravja drugih, je izpostavil.

"Življenje je sveto"

Mufti Nevzet Porić | Foto: STA , Foto: STA , Spomnil je na napovedi strokovnjakov, da se bo virus ponovno začel množično širiti, in poziv vsem, da spoštujejo ukrepe ter varujejo svoje zdravje. Uleme oz. učenjaki po muftijevih besedah svetujejo, da se cepimo proti covid-19 in na ta način varujemo tako svoje zdravje kot tudi zdravje svojih najbližjih. "Življenje je sveto," je izpostavil.

Po zaključku izgradnje Muslimanskega kulturnega centra in džamije v Ljubljani po Porićevih besedah načrtujejo nadaljevanje infrastrukturnih projektov. Pozornost pa želijo usmeriti v krepitev skupnosti skozi različne verske, izobraževalne in kulturne dejavnosti. Izrazil je upanje, da bo jesen, ki prihaja, lažja od lanske jeseni.

"Upamo, da ne bo prišlo do ponovnega zapiranja javnega življenja"

Vsako zapiranje javnega življenja po muftijevih besedah otežuje njihovo delo. "Upamo, da ne bo prišlo do ponovnega zapiranja javnega življenja in verskih objektov. Vsi kot posamezniki lahko pomagamo naši družbi na način, da smo odgovorni," je pozval.

Po njegovih besedah je muslimanom že drugo leto onemogočeno opravljanje pete islamske dolžnosti oziroma hadže zaradi epidemije. Tudi letos se iz Slovenije nihče ni udeležil hadže, svet se je spremenil, je povedal.

Na bajramski slovesnosti v Ljubljani se je zbralo večje število vernikov, ki so lahko opravili molitev ob upoštevanju vseh navodil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v skladu z navodili NIJZ in vladnimi odloki. Bajramsko molitev so organizirali tudi v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.

Ne spreglejte