Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
30. 11. 2017,
9.26

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

6

Natisni članek

Hostel Celica dražba prodaja MOL

Četrtek, 30. 11. 2017, 9.26

6 let, 4 mesece

MOL prodaja Hostel Celica na Metelkovi #video

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

6

hostel celica | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Ustvarjalci in umetniki Celice, kulturno umetniško društvo Sestava in politični zaporniki so se kritično odzvali do najave Mestne občine Ljubljana, da bo na dražbi prodala nepremičnino na Metelkovi, kjer med drugim deluje svetovno znani Hostel Celica.

MOL je objavila, da bo na javni dražbi prodala nepremičnino na Metelkovi ulici 8, na kateri stojita 980 kvadratnih metrov velika poslovna stavba in 48 kvadratnih metrov velika pomožna stavba. Premične stvari v obeh stavbah niso predmet prodaje. Prijave zainteresiranih zbirajo do 14. decembra, izklicna cena pa je 2,34 milijona evrov. Kupec bo moral plačati še dva odstotka davka na promet nepremičnin.

Video: Planet TV


Janković: V stavbi bo ostala hotelska dejavnost

Ljubljanski župan Zoran Janković pravi, da bo ne glede na lastništvo v stavbi ostala hotelska dejavnost, objekt pa bo zaščiten. Kot je danes novinarjem povedal Janković, glede lastništva Hostla Celica pogovori potekajo že dalj časa. Prej je bil hostel v solastništvu Mol in Študentske organizacije univerze v Ljubljani, lani pa so se dogovorili, da preide v 100-odstotno last Mol.

Interes za hostel, ki je po Jankovićevih besedah od znotraj potreben popolne prenove, je sicer pokazal tudi dosedanji direktor hostla Tomaž Juvan, ki mu je nazadnje pisal avgusta, da bi bil pripravljen hostel kupiti.

Na Mol so se nazadnje odločili, da gredo v prodajo Hostla Celica kot nepremičnine. Vendar pa želijo najprej sploh videti, ali bo zanimanje za ceno, kot je postavljena. Juvan je namreč po Jankovićevih besedah ponudil precej nižji znesek od zneska, ki ga pričakujejo. 

Zoran Janković: Pogovori glede lastništva Hostla Celica potekajo že dalj časa. | Foto: Bojan Puhek Zoran Janković: Pogovori glede lastništva Hostla Celica potekajo že dalj časa. Foto: Bojan Puhek

Hostel Celica zaščititi kot kulturni spomenik lokalnega pomena

Vendar pa je, kot je poudaril Janković, hostel Celica svetovna znamenitost, kar mora tudi ostati in tu ne bo nobenih sprememb. Zato bo, v kolikor bo prišlo do prodaje, v pogodbi zapisano, da v mora v stavbi ostati hotelska dejavnost, poleg tega bodo Zavodu za varstvo kulturne dediščine RS predlagali, da se Hostel Celica zaščiti kot kulturni spomenik lokalnega pomena, tako da tudi zasebni lastnik ne bo moral ničesar spreminjati. "Dokler je to v lasti Mol, ni potrebe po zaščiti, če bo šel v prodajo, pa bo zaščiten," je povedal Janković.

Uporabnike, ki so od Mol zahtevali, da ustavi po njihovem prepričanju sporen postopek prodaje, bi moral o nameravani prodaji po Jankovićevih besedah obvestiti najemnik hostla, zavod ŠOUhostel. Kot je poudaril Janković, ga je Mol o tem obvestila, ne ve pa, zakaj uporabnikov ni naprej obvestil on.

"Morda bomo iskali novega najemnika"

Spomnil je tudi, da se sedanjemu najemniku pogodba izteče konec decembra. Kot je še povedal, Mol mora vlagati v ta svoj objekt, ni pa rečeno, da bo Juvan tudi naprej direktor. "Morda bomo iskali novega najemnika," je dodal.

V kolikor ne bodo našli kupca, ki bi bil Hostel Celica pripravljen kupiti za pravo ceno, se bodo po Jankovićevih besedah ponovno odločili za dolgoročni najem in naredili razpis. Če pa se bo kupec našel, bodo sedanjemu najemniku za krajši čas, kolikor ga potrebujejo za pripravo strategije, podaljšali pogodbo. "Vodenje hotelske dejavnosti pa ni naša funkcija," je poudaril. STA

Nepremičnina je v času prodaje zasedena z najemnikom, ki ima najemno razmerje sklenjeno za določen čas do 31. decembra letos. Kupec bo z dnem podpisa pogodbe prevzel vse pravice in obveznosti najemodajalca po najemni pogodbi, so zapisali pri MOL.

MOL je bila do lani 75-odstotna lastnica nepremičnine, po dogovoru s Študentsko organizacijo univerze (ŠOU), ko sta MOL in ŠOU zamenjala lastniška deleža prostorov na Kersnikovi 4 in na Metelkovi 8, pa je postala stoodstotna lastnica. ŠOU je lani ustanoviteljski delež v Zavodu ŠOUhostel prodala podjetju TJs, ki ga zastopata direktor Mitja Jus ter prokurist in lastnik Tomaž Juvan, sicer tudi direktor ŠOUhostla. Ustanoviteljske pravice ŠOUostla, ki upravlja hostel Celica, so bile prodane za 290.000 evrov, kar je bilo po navedbah organizacije več od ocenjene vrednosti zavoda.

Ustvarjalci in umetniki Celice ter kulturno umetniško društvo Sestava, v katerem delujejo avtorji projekta in organizatorji kulturno-umetniškega programa Hostla Celica, odločno nasprotujejo prodaji. Prepričani so, da bi to pomenilo uničenje Celice.


Kaj so povedali na tiskovni konferenci:

Direktor podjetja TJs Tomaž Juvan je dejal, da verjetno ne bodo sodelovali na dražbi, ker je postavljena izklicna cena za milijon evrov nad tržno vrednostjo objekta.

Slikar Žiga Okorn je izpostavil, da bi moralo mesto takšna mesta spomina ščititi in so prav zato v mestni lasti.


Vodja kulturnega programa Janko Rožič je spomnil, da so pred 23 leti in tri leta kasneje objekt že obranili pred rušenjem s svojimi telesi.

V odprtem pismu, ki so ga naslovili na ljubljanskega župana Zorana Jankovića, podžupana Janeza Koželja in odgovorne na MOL, poudarjajo, da je Hostel Celica slovenska, evropska in svetovna znamenitost Ljubljane.

Poleg tega izpostavljajo, da je bil Hostel Celica nagrajen s številnimi najvišjimi domačimi in tujimi priznanji, da ga je Lonely Planet razglasil za najbolj hip hostel na svetu, in dodajajo, da ga je še lani britanski The Guardian uvrstil med deset najprestižnejših hostlov v Evropi. Ustvarjalci in umetniki ob tem spominjajo na to, da je v Celici, nekdanjem avstro-ogrskem zaporu, tudi muzej zaporništva ter da so tam v zgodovini večkrat zapirali tudi civilne osebe: "Mesta pričevanja in trpljenja vseh teh ljudi ni mogoče prodati!"

Celoten kompleks nekdanje vojašnice, kjer stoji tudi Hostel celica, je vpisan v register nepremične kulturne dediščine.  Center je nastal leta 1993, dve leti zatem, ko so se iz vojašnice umaknili vojaki JLA.V času osamosvajanja Slovenije je bil v zaporih JLA, ki so bili na Metelkovi kjer je danes hostel, zaprt tudi Janez Janša.

"Sporen postopek, ki ogroža prostor spomina"

"Pri poskusu prodaje ne gre samo za spremembo lastništva, iz objave na razpisu je razvidno, da se Hostel Celica prodaja zgolj kot nepremičnina, poslovni prostor brez opreme. Ločitev objekta od večplastne vsebine v prvi potezi pomeni, da je Celica kot svetovna turistična znamenitost, ki združuje sodoben hostel, kulturni center in muzej, ogrožena," so zapisali Ustvarjalci Celice in KUD Sestava. Odgovorne na MOL pozivajo, da takoj ustavijo "sporen postopek prodaje, ki ogroža turistično znamenitost, kulturno vrednoto in prostor spomina ter enega redkih svetovno uspešnih projektov samostojne Slovenije."

"Aroganten in nesprejemljiv odnos MOL"

Kritični do Jankovićeve namere so tudi v Društvu političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja. Zapisali so, da gre za nesprejemljiv in aroganten odnos MOL do slovenske polpretekle zgodovine. "Hostel Celica v sedanji obliki in njen muzej predstavljata kulturno in zgodovinsko dediščino Slovenije, sta živ spomenik nekega časa, za katerega želimo, da se ne bi nikdar več ponovil. Prodaja Celice komurkoli, ki bi sledil zgolj logiki profita, bi pomenila zelo verjetno uničenje tega dragocenega spomina na žrtve absolutističnih in totalitarnih režimov in tega preprosto ne smemo dovoliti," so zapisali v društvu, katerega predsednik je David Tasić.

Ne spreglejte