Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 10. 2022,
18.18

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

16

Natisni članek

katastrofa Mura Mlin na Muri

Ponedeljek, 10. 10. 2022, 18.18

1 leto, 6 mesecev

Legendarnega mlina na Otoku ljubezni ni več #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

16

Zadnji plavajoči mlin v Sloveniji je od preteklega konca tedna le še ruševina. Ker je mlin dlje časa zamakal, so se pristojni odločili, da ga dvignejo iz vode in rešijo. Vendar pa ni šlo vse po načrtih.

Od zadnjega plavajočega mlina v Sloveniji, ki je bil na Otoku ljubezni v Ižakovcih ena izmed najbolj prepoznavnih točk Prekmurja, je ostalo bore malo. Zaradi nenehnega poplavljanja so se odločili, da mlin, ki je sicer plaval na dveh "kumpih" oziroma lesenih čolnih, dvignejo iz reke in rešijo.

"Malo je manjkalo, da bi mlin uspešno prestavili na kopno. Strohneli tram je počil oziroma se je polomil. Tako se je pri dvigovanju z dvigalom premaknilo težišče mlina, zaradi prevelike teže pa se je mlin sesul sam vase," je pojasnila Gabrijela Küzma, direktorica Zavoda za turizem, kulturo in šport Beltinci.

Nesrečni dogodek ima po mnenju znanega prekmurskega pisatelja in pesnika Ferija Lainščka, ki Muro pogosto omenja tudi v svojih romanih, posebno simboliko. "Ni dobra simbolika, da se nam mlini podirajo. Živimo v nekem drugem času. Ta mlin je bil rekonstrukcija neke prvotnosti, zdelo se mi je nekako romantično, da je v tem njegova vloga in smisel," je poudaril Lainšček.

Težave že od postavitve

Plavajoči lesen mlin so na Muro postavili leta 1999, že od vsega začetka pa je puščal. Delno so ga sicer sanirali pred tremi leti, vendar se težave s tem niso končale.

"Razočarani smo, do tega mlina smo se sicer od začetka vedli, kot se ne bi smeli. To ni položaj, ki bi se zgodil z danes na jutri. Moramo biti pošteni, vsi, od prvega do zadnjega, da smo ta dogodek nekako pričakovali," je priznal župan občine Beltinci Marko Virag.

Zdaj porušen mlin pa morajo pristojni iz vode tudi odstraniti. Trenutno proučujejo tri možnosti: pomoč Slovenske vojske, dvig mlina iz vode na kopno s pomočjo dvigal, tretja možnost pa je po dogovoru s prostovoljnimi gasilci vasi Ižakovci in krajevne skupnosti in občine, da bi pomagali gasilci in Javno podjetje Komuna.

O tem se še dogovarjajo. Čeprav upajo, da je ohranjene vsaj nekaj mlinske opreme, ki so jo uporabljali za prikaz mlinarstva, pa je že dlje časa v dogovoru postavitev novega mlina na Muri.

"Smo pa v vmesnem obdobju skupaj z občinskim svetom že sprejeli nov proračun, kjer je postavka za nov mlin že vsebovana. Prijavili smo se na razpis ministrstva, najverjetneje bi bili izbrani, vendar je bil razpis razveljavljen in bo ponovljen. Verjamem, da bomo takrat uspešni," je dejal župan Virag.

Tega pa si želijo tudi domačini.

Ne spreglejte